До 100 000 лв. помощ с европари за средния бизнес, пострадал от карантината

https://www.24chasa.bg/novini/article/8618862 www.24chasa.bg
Процедурата за безвъзмездна помощ на средните предприятия е публикувана за обществено обсъждане.

От 30 000 до 100 000 лв. безвъзмездна помощ по нова схема на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще получат средните предприятия, засегнати от карантината. Това става ясно от публикуваните за обществено обсъждане документи към процедурата "Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“.

Целта на процедурата е осигуряването на оперативен капитал за българските средни предприятия за справяне с последиците от пандемията. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 79 761 533,47 евро/ 156 000 000 лева. Минималният размер на заявената безвъзмездна финансова помощ на проект е 30 000, а максималният - 100 000 лева

От публикуваните документи става ясно, че допустими до помощта са предприятия с приходи минимум 3 млн. и максимум 50 млн. лв., които са претърпели спад от 20% в оборота си в месеца след 1 февруари и до месеца, предшестващ кандидатстването за помощ.

Не се допускат предприятия в несъстоятелност, ликвидация, виновни за неизпълнение на обществени поръчки, получили неправомерно еврофинансиране, с данъчни задължение и други. Средният бизнес от сферата на селското стопанство и рибарството и аквакултурите също не е допустим, тъй като се финансира по други програми. Изключени са и предприятията финансовата сфера.

Плащането по проектите на одобрените фирми може да се извърши в два варианта.

Първият е авансово отпускане на 40% от сумите и крайно плащане след верификация на разходите.

Вторият вариант е плащане на сумата изцяло в края на проекта, когато са одобрени фактурите.

След изпълнение на един проект индикациите за оценката му са нетните приходи от продажбите три месеца след изпълнението му, както и запазването на заетостта.

По процедурата е предвидено изцяло електронно подаване и оценка на проектните предложения, което ще се извършва чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020).

Проектът на Условия за кандидатстване, Условия за изпълнение и приложенията към тях по процедура „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ се публикуват на интернет страницата на ОПИК и в ИСУН 2020.

Предложения и коментари по горепосочените документи могат да се изпращат в срок до 17,30 ч. на 29.05.2020 г. (включително) на следната електронна поща: public.consultation@mi.government.bg.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на