Спор за “манипулирана” снимка на Варненското езеро преди смъртта на журналиста Георги Александров

https://www.24chasa.bg/novini/article/8619800 www.24chasa.bg
ГЕОРГИ АЛЕКСАНДРОВ

След като не се е прибрал две денонощия, родителите му подали сигнал до полицията за издирване

Мистерия около смърт на журналист във Варна .

Известният в града Георги Александров бе открит мъртъв в района на дефектирала тръба на Варненското езеро.

“Две са официалните

версии, по които

се работи за

смъртта му -

нещастен

случай или

самоубийство”,

това съобщи апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров на брифинг в неделя. Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов допълни, че причината във Варна да пристигнат специалисти от София е професията на починалия млад мъж - журналист в различни медии.

На 22 май около 17,30 ч е открито тяло в плавателния канал под Аспаруховия мост на около 60 метра източно по посока на морето. То е разпознато от близките на 38-годишния Георги Александров.

Александров бе репортер в Дарик радио, главен редактор на “Топ новини”, както и кореспондент на bTV и Нова телевизия за областта. През последните години бе говорител на община Девня, а след това поддържаше страница във фейсбук “Девня - древна и модерна”.  

Колегите му от варненските медии го описват като непримирим, търсещ различната гледна точка. Труден характер.

Според негови приятели на 20 май вечерта Жоро е бил в заведение в центъра на Варна. Малко след полунощ след солидна почерпка е бил изпратен до дома си от приятелите, с които е прекарал вечерта. Майка му го посрещнала и той си легнал. Това е последният път, когато е видян жив. Когато на сутринта жената влиза в стаята му, от него няма и следа.

Според негов приятел преди 3 г. Георги е бил на перилата на Аспаруховия мост, но бил спрян и спасен. Пред журналисти апелативният прокурор Владимир Чавдаров не потвърди, че Георги е имал депресивни състояния и дали алкохолът в кръвта му можел да допринесе за такива.

Предстои разследващите да изяснят

как Георги се е

озовал на моста

в ранното утро

на 21 май, разпитват се хората, с които се е срещал по минути и часове преди смъртта му.

Лични документи, телефон и лаптопът му не са намерени досега. “В това няма нищо странно - предвид височината на моста раницата му може да е паднала при скока”, предположи главният секретар на МВР Ивайло Иванов.  

Георги Александров бе погребан на 24 май в гробищния парк “Кантар”.

След новината за смъртта на журналиста в социалните мрежи се развихри предположение, че Георги е намерил смъртта си заради работа по темата за замърсяването на Варненското езеро с фекални води. Преди седмица бяха разпространени снимки на езерото, половината оцветено в кафяво.

Това предизвика реакцията на кмета на Варна Иван Портних, който на 20 май официално обяви, че оцветяването не е заради теч на фекални води, а заради цъфтеж на два вида планктон. Той допълни, че държи връзка с Института по океанология и показа снимки от Средиземно море, както и от южни и северни участъци на Черно море, където също се виждат подобни петна.

В района на фарватера се извършва ремонт на аварирал тръбопровод за отпадни води, който е възможно да приключи до месец и половина при добри метеорологични условия.

“Корабният трафик е основната причина да не може да се ускори работата по ремонта на скъсаната тръба. Има готовност по отстраняване на аварията, настъпила миналия август, да се работи и нощем”, заяви Портних.

“Община Варна не отговаря за чистотата на водите пряко. РИОСВ, Басейнова дирекция и РЗИ правят съответните замервания и проби”, допълни кметът.  

В интернет се разпространява спор между покойния Александров и общинската съветничка Стела Николова от коалиция “Демократична България”.

“Тази снимка е грубо манипулирана! Точно на 17 май отделих няколко часа за наблюдение на езерото и “устието” му с морето. Цветът на водната повърхност беше нормален и поради тази причина не сметнах за необходимо да снимам.”

Това пише Александров по повод снимка, направена от дрон със силно замърсеното море.

Като общински съветник Николова и нейни колеги поставили въпроси чрез местна медия за замърсяването на морето. Георги Александров ги коментира, че според него отровена подводна растителност е главният фактор за липсата на кислород в езерото. И фекалният разлив не е причина за мъртва риба в езерото.

В неделя на брифинга на прокуратурата и полицията стана ясно, че

причината

за смъртта

е удавяне

според резултатите от извършената аутопсия на Александров. Установени са височинни травми от падане, не са открити медицински находки и травми, които да са причинени от насилие.

От съдебно-химичната експертиза са установени 1,26 промила алкохол в кръвта, 2,04 в урината и 1,92 промила алкохол в гръбначномозъчната течност. Експертизата ще покаже и каква е била концентрацията на алкохол към настъпване на смъртта. Вероятно количеството да е повече от отчетеното, тъй като пробите са взети повече от 48 часа след смъртта.

След като не се прибрал у дома си около 2 денонощия, Александров бил обявен за издирване от родителите си.

“От доказателствата, които са събрани, няма данни да става въпрос за нещо по-различно от нещастен случай или самоубийство”, допълни главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на