Радио Китай: Китай винаги ще защитава общите интереси на света

https://www.24chasa.bg/novini/article/8620936 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Вчера, на пресконференция в рамките на провеждащата се в Пекин Трета сесия на 13-то Общокитайско събрание на народните представители (ОСНП) членът на Държавния съвет и външен министър Уан И отговори на въпроси на журналисти, засягащи редица теми на международните отношения в условията на пандемия, суверенитета на Китай и глобалното управление, предава Радио Китай

Той заяви, че на фона на кризата с общественото здраве, в която се намира днес света, Китай желае да засили многостранното сътрудничество и споделя своите идеи за бъдещото глобално сътрудничество, основано на тезата за общността на споделена съдба. В същото време обаче Пекин ще защитава категорично своя държавен суверенитет.

„Вирусът няма да победи човечеството, ние ще се справим с епидемията. Най-мрачните моменти ще отминат и пред нас отново ще се открие светлина", каза китайският външен министър в началото, задавайки тона на пресконференцията.

Отговаряйки на въпрос за вероятния произход на COVID-19, Уан И посочи, че разногласията между Китай и някои американски политици са „разстоянието между истината и лъжата". Китай е отворен за сътрудничество с международната научна общност, за да бъде определен източник на вируса, но в същото време смята, че то трябва да бъде професионално, справедливо и конструктивно.

Тъй като някои американски политици политизират епидемията, в момента отношенията с Китай са на ниско ниво и това предизвиква тревога в международната общност. Според Уан И, Китай няма намерение да променя САЩ, нито желае да ги заменя в световните дела. САЩ обаче също не могат да променят Китай, както те искат, както и да попречат на неговите усилия за модернизиране.

В коментар за ситуацията в Хонконг, Уан И изтъкна, че тя е вътрешен въпрос на Китай и няма да бъде допусната намеса на външни сили. Защитата на националната сигурност винаги е била приоритет на централното правителство и това е последователен подход, който се следва в целия свят. Усъвършенстването на правната система и механизмите за правоприлагане в Хонконг, така че те да защитават държавната сигурност в специалния административен район, са императив, подчерта Уан И.

Припомняйки дадената неотдавна от китайския председател Си Дзинпин по време на Световната здравна асамблея положителна оценка за приноса на СЗО в борбата срещу пандемията от COVID-19, Уан И посочи, че подкрепата за работата на организацията е подкрепа на спасяването на животи. В същото време той отправи три предложения за реформирането на СЗО: осигуряването на по-добра защита срещу политическа намеса чрез създаване на систематични правила, предоставяне на достатъчен ресурс и увеличаване на подкрепата и финансирането по проекти за опазване на общественото здраве в развиващи се страни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко