Брюно льо Мер: Франция похарчи 450 млрд. евро за антикризисни икономически мерки

https://www.24chasa.bg/novini/article/8621102 www.24chasa.bg
Брюно льо Мер. Снимка: Ройтерс

Мерките на френското правителство за подпомагане на икономиката да превъзмогне коронавирусната криза са в размер на 450 млрд. евро, което е равностойно на цели 20% от брутния вътрешен продукт на страната, заяви днес финансовият министър Брюно льо Мер, цитиран от БНР

От средата на март правителството прилага пакет от мерки, включително държавни субсидии, държавногарантирани заеми, отсрочване на данъци и помощи за малките предприятия.

"Ако вземем всичко, което е направено чрез бюджета и в подкрепа на паричните потоци на бизнеса, това прави 450 милиарда евро, 20% от БВП", заяви финансовият министър Бруно Льо Мейр в ефира на телевизия BFM.

Той добави, че гарантираните от държавата заеми, за които е определен лимит от 300 млрд. евро, имат пряко влияние върху бюджета, ако даденият кредитополучател фалира и това наложи изпозлване на предоставената гарнция.

Ройтерес отбелязва, че досега френското правителство е предвидило от бюджета 110 млрд. евро под формата на пряка антикризина подкрепа на икономиката, но предстои да актуализира тази сума чрез ревизия на бюджета за 2020 година на 10-ти юни.

Сред най-скъпо струващите мерки са държавните субсидии, за които Льо Мер заяви, че правителството ще ги направи по-малко щедри за компаниите през юни.

По време на кризата държавата е възстановила изцяло на фирмите 70% от брутните заплати, изплащани на принудително пуснатите в отпуск техни служители, но Брюно льо Мер каза, че изплащаната на компаниите сума ще бъде постепенно намалена.

Секторите, които бяха засегнати особено силно от коронавирусната пандемия, трябва да се възползват от конкретни планове за подкрепа. Правителството на Франция вече е предоставило такава за туристическата индустрия. Във вторник предстои подобна подкрепа за един от производителите на автомобили ("Рено"), а през юни се очаква и подкрепа за космическата индустрия (за "Еърбъс") преди още да ревизиран тазгодишния бюджет.

Льо Мер заяви, че президентът Еманюел Макрон ще обяви "силни мерки" за производителите на автомобили, които ще засилят търсенето, но които ще изискват от тях в замяна да предислоцират част от своето производство обратно във Франция.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 73-годишна възраст легендарният треньор Люпко Петрович живее по-здравословно от всякога! В това се убеди лично репортер на "България Днес". Сръбският специалист, който за последно през миналата година води ЦСКА-София, е започнал редовни СПА процедури. Освен това е отказал цигарите и е намалил алкохола

На море семейно си изкарва почивката бившият депутат Добромир Гущеров, видя "България Днес". Милионерът е заедно със съпругата си, дъщеря си Мартина и нейния годеник, футболиста Димитър Евтимов, край морето. Преди да се отправи към плажната ивица, фамилията сяда в заведение край брега за чаша освежаващо кафе

Любопитна и провокативна реклама заснеха заедно най-сексапилната спортна репортерка в Италия Дилета Леота и голямата звезда на "Милан" Златан Ибрахимович. Двамата застанаха зад камерата в клип на популярна компания за индивидуални фитнес тренировки. За целта красивата италианка нахлузи боксови ръкавици и започна да удря плочките по корема на