Каракачанов връчи новите пагони на военни от Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски"

https://www.24chasa.bg/novini/article/8621480 www.24chasa.bg
Красимир Каракачанов СНИМКА: Архив

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов връчи новите пагони на военнослужещи от Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски". Това стана на тържествен ритуал на лобното място на патрона на училището в местността "Костина" край тетевенското село Рибарица, посветена на 144-ата годишнина от гибелта Бенковски.

За пръв път от 2002 г. възстановеното Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски" отбеляза своя патронен празник. Присъстваха висши военни, курсанти, политици и граждани.

Вицепремиерът Каракачанов връчи новите пагони на военнослужещи от състава на висшето училище, повишени в звание "полковник", "подполковник" и "майор". Той награди преподаватели и представители на командването за заслуги във военно-образователната дейност. На началника на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" бригаден генерал Юлиян Радойски Каракачанов връчи грамота на бойното знаме на висшето училище във връзка с възстановяването на дейността му.Бригаден генерал Радойски получи и плакет на Община Тетевен по случай възраждането на училището.

По думите на министъра на отбраната плановете са Висшето военновъздушното училище да стане едно от най-елитните в света, така както е с Висшето военноморско училище /ВВМУ/. "В началото на тази година излезе световната класация и нашето Военноморско училище е на второ място в света като ниво на образование. Това съм поставил като задача на новия началник на Военновъздушното училище - след пет години да можем да се гордеем, че е в елита на висшето образование в света. Макар че след 17 години прекъсване има много неща, които трябва да се решават", посочи Каракачанов.

По думите му ние, като българи, трябва да следваме паметта и примера на нашите национални герои, които показаха, че българинът, когато има кауза, ясна визия за бъдещето и когато има кураж и смелост да се бори за своите каузи, успява да ги постига."Разчитайте преди всичко на вашите умения, това което ще научите от вашите командири, разчитайте на своята воля, сила и тогава и другите ще ни уважават и тогава и другите могат да искат и да ни помогнат. Всичко зависи от нашите собствени задружни сили, беше казал Левски. Именно по пътя на Апостола тръгнаха Бенковски и неговите млади последователи, които за няколко месеца приготвиха роба за една епопея. Една епопея, която стресна света и поне будната съвест в този свят се размърда, благодарение на което днес ние живеем в държава, която е суверенна и се нарича България. Не забравяйте делото на героите на Априлското въстание, следвайте техния път", обърна се към бъдещите офицери от българската авиация министърът на отбраната.

За делото и героизма на Бенковски и загиналите в Априлската епопея припомни кметът на община Тетевен Мадлена Бояджиева.

С тържествен ритуал курсантите на Висшето военновъздушно училище отдадоха почит и поднесоха венци и цветя пред паметника на Георги Бенковски на лобното му място.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи