Древно пристанище край Дебелт: Ново откритие показва, че там са акостирали римски кораби

https://www.24chasa.bg/novini/article/8621534 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Ново археологическо откритие у нас. Появи се първото писмено доказателство, че римската колония Деултум е имала пристанище.

Преди 18 хиляди години, на около 20 километра край сегашен Дебелт, са акостирали римски кораби. Доказателство за това е надписът от римски саркофаг, предава btv.

"Саркофагът е изработен за корабособственик или капитан на кораб, с което красноречиво ни доказва, че Дебелт има пристанище, че е пристанищен град“, каза Красимира Костова , управител на резервата Деултум-Дебелт.

Надписът е от II – III век след Христа и е на гръцки език в голямата римска колония.

Това са римските терми в Дебелт, а там е намерена плочата с надпис, на която археолозите се натъкват след проливни дъждове.През годините на разкопки и проучвания археолозите са намирали доказателства като монети с изображения на кораби. Части от мидички и стриди, и други.

"Има амфори, които са открити на склад, които са били транспортното средство на стоките навремето и то основно с корабите, което е едно от най-силните доказателства, че освен пристанище, тук е имало и голямо тържище", обясни Дори Тодорова, уредник експозиции.

През годините на разкопки и проучвания археолозите са намирали доказателства като монети с изображения на кораби. Части от мидички и стриди, и други.

"Има амфори, които са открити на склад, които са били транспортното средство на стоките навремето и то основно с корабите, което е едно от най-силните доказателства, че освен пристанище, тук е имало и голямо тържище", обясни Дори Тодорова, уредник експозиции.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана