Дело срещу гинеколожка за смърт на новородено за трети път се гледа във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/8621546 www.24chasa.bg
Дело срещу гинеколожка за смърт на новородено за трети път се гледа във Велико Търново

Гинеколожката д-р Нина Байчева от Тетевен за трети път се изправя пред Апелативния съд във Велико Търново в края на седмицата. Тя е подсъдима за причиняване смърт на новородено поради немарливост преди 5 години.

Със своя присъда от 29.09.2016 г. Окръжен съд Ловеч е признал лекарката за виновна в това, че на 22 април 2015 г. в АГ отделението при МБАЛ „Д-р Ангел Пешев” ЕООД – гр. Тетевен, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, при водене на раждане от Наташа Габровска от с. Глогово, обл. Ловеч, като дежурен лекар, нарушила чл. 80 от Закона за здравето във връзка с Правилата за добра медицинска практика – Медицински стандарт „Акушерство и гинекология”, утвърден с Наредба 19.

Въвела вътрешно лекарствения продукт „Окситоцин” с голяма концентрация и форсирала въвеждането му на родилката, не проследила състоянието на жената и не разпознала наличието на състояние „тесен таз и съмнение за пелви-фетална диспропорция”, като причинила по непредпазливост смъртта на новороденото.

Първоинстанционният съд определил наказание 2 години лишаване от свобода условно за Нина Байчева, с изпитателен срок от три години. ОС-Ловеч постановил подсъдимата да бъде лишена от право да упражнява лекарска професия за срок от 2 години.

На основание въззивни жалби от подсъдимата и частните обвинители в Апелативен съд – Велико Търново било образувано дело, по което на 29.03.2017 г. присъдата е частично изменена в частта за лишаването от лекарски права. Процесът стигнал и до Върховния касационен съд, който го отменил на 10.01.2018 г. и върнал делото за ново разглеждане от друг състав на ВТАС. Делото повторно е било разгледано от Апелативен съд – Велико Търново, като с присъда по него, въззивният съд отменил изцяло присъдата на Окръжен съд – Ловеч и вместо това признал подсъдимата за невинна и я оправдал по повдигнатото и от прокуратурата обвинение.

След подадени касационен протест от Апелативна прокуратура – Велико Търново и касационни жалби от частните обвинители, делото отново е било изправено във Върховния касационен съд, който за втори път отменил съдебния акт на Апелативен съд – Велико Търново и върнал делото за ново разглеждане от стадия на съдебното заседание.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана