Опасност от мана по лозя, домати и картофи

https://www.24chasa.bg/novini/article/8622243 www.24chasa.bg
Градушка с големината на орех удари миналата седмица Северозападна България и унищожи голяма част от реколтата там.

l Другият риск от продължителни дъждове са забавяне на зреенето и влошаване на качеството на плодовете

l Тази година черешовата реколта в Пловдивско не е добра заради минусовите температури в края на март

Последните дъждове са полезни за всички култури, тъй като досега беше суша. Ако вали обаче 5-6 дни и количествата са големи, има опасност от мана по лозята, картофите и доматите. Това предупреди доц. Калинка Кузмова от катедра “Ботаника и агрометеорология” в Аграрния университет в Пловдив.

Стопаните трябва да пръскат, за да предотвратят болести и неприятели по насажденията, заяви тя пред “24 часа”.

Май и юни са двата месеца у нас с най-много валежи. Доц. Кузмова предупреди, че другият риск от продължителни дъждове са забавяне на зреенето и влошаване на качеството на плодовете.

“Температурите сега са положителни и не застрашават посевите. Повратни студове имаше в края на март и началото на април, когато на много места в страната измръзнаха кайсиите”, добави доц. Кузмова.

Според агронома Красимир Кумчев, който отглежда 150 дка череши в Пловдивско, обилните дъждове ще са проблем само там, където липсва предварително влагозапасяване.

“Опитните стопани знаят, че по това време - без значение дали вали, или не, овощните градини трябва да се поливат. Ако няма достатъчно влага, то дъждовете предизвикват налягане от корените към короната на дървото, което пък води до разпукване на плода”, обясни специалистът.

Тази година черешовата реколта в региона не е добра, тъй като в края на март имаше температури около минус 4,5 градуса и са измръзнали много плодни пъпки, каза още Кумчев.

Градушка с големината на орех удари миналата седмица Северозападна България и унищожи голяма част от реколтата там.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

В крак с последните модни тенденции е лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". За лятната си разходка из столицата той заложи на прасковено сако и шал в същия тон. Визията на Минчев е завършена с бели кубинки и бял панталон, като акцент на обувките му са илюстрации на светкавици. Снимки: България

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България