Нови пречки пред европейци да вземат британски паспорт

https://www.24chasa.bg/novini/article/8622388 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

174 800 българи поискали да останат в Англия след Брекзит

Живеещите във Великобритания европейски граждани, кандидатстващи за британски паспорт, са били изненадани с искане да представят здравна застраховка, покриваща и периоди на безработица. Представител на организацията The 3million, която защитава правата на европейците на Острова, съобщи пред “Индипендънт”, че са получили около 400 оплаквания през последните дни по въпроса.

Експертите ѝ смятат, че това е нова бариера, която се поставя пред желаещите да останат в страната след Брекзит. Тя е била въведена тихомълком чрез нови указания за предоставяне на британско гражданство и заради нея е възможно много хора да бъдат отхвърлени, макар да са покрили всички останали критерии и да са получили статут на уседналост.

Сред пострадалите е Лариса, която разказва пред вестника, че е подала молба за паспорт през януари и три дни по-късно ѝ поискали да представи документ за частна медицинска застраховка от 2013 г.

Такава се изискваше в миналото, но преди 3 г. правителството на Тереза Мей я отмени след сериозни критики, че противоречи на европейското право.

От The 3million казват, че в миналото една трета от молбите за паспорт са били отхвърляни заради липсата на пълна здравна застраховка и кандидатстващите са губили платената такса от 1300 паунда, което вероятно и сега ще се случи. “Хората гледат на британското гражданство като начин да гарантират своите права, тъй като схемата за уседналост може да бъде променяна за разлика от британския паспорт.

Ще бъде съсипващо да ти отхвърлят молбата по такъв начин, след като в продължение на месеци си събирал документи за статут на уседналост и си го получил”, коментира Майке Бон от организацията.

Експертите ѝ смятат, че европейците изпитват трудности и при кандидатстването за статут на уседналост, който им гарантира оставане на Острова след Брекзит. Причината е, че заради епидемията от коронавирус бяха затворени центровете и телефонните линии за помощ и спря приемането на документи по пощата. Остана само възможността за онлайн кандидатстване.

До момента 174 800 българи са заявили, че искат да останат след Брекзит във Великобритания. Кандидатствалите през април обаче са само 3400, което е наполовина по-малко от подадените молби от нашенци през март.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял