164 издателства получиха петицията на Стефан Тамбуев за намаляване на ДДС върху печата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8622521 www.24chasa.bg
СТЕФАН ТАМБУЕВ

Той ще я внесе в парламента преди второто четене на закона за промяна на данъка

164 издателства получиха петицията на Стефан Тамбуев - сина на легендарния журналист Георги Тамбуев, за намаляване на ДДС върху печата, след като им я разпрати лично, съобщи самият той. Подкрепя го и “24 часа”.

Тамбуев смята да внесе петицията в парламента преди второто четене на закона за промяна на ДДС. Целта е изданията на периодичния печат като вестници и списания да получат облекчен ДДС, както книгите.

Сам издател на списания, Стефан Тамбуев инициира петиция с призив към парламента в крайното решение за намалението на ДДС за ресторанти, хотели и книги да бъде включен и периодичният печат в България - всекидневници, седмичници, списания. Това е от стратегическа важност за бъдещето не само на медийния сектор, а е антикризисна мярка и за обществените отношения, и за цялата икономика.

“Като дългогодишен издател изцяло подкрепям петицията за намаляване на ДДС върху печатните издания”, каза Светлана Шаренкова, която издава всекидневника “Земя”, както и други вестници и книги.

По думите ѝ Съюзът на издателите много пъти е искал това от правителството. Неколкократно е получавал обещания, но нищо не се е получавало.

“Важно е, защото това е

мярка, която би

облекчила

финансовите

загуби

Ние получихме два удара едновременно. На 1 март беше спряна “Лафка” - най-голямата разпространителска мрежа с 6000 точки за продажба, като 2000 бяха на най-добрите места в градовете. Вторият удар дойде на 13 март с извънредното положение, което вкара хората в домовете им и те много-много не излизаха да си купуват вестници. Това удари тиражите и продажбите и оттам и приходите.

Така че намаляването на ДДС за вестниците и списанията би дало едно облекчение. Наред с това ние плащаме ДДС и на тиража, който ни се връща след това. Това също е проблем, който сме поставяли многократно. Дано сега да стигне и до нас.

Ако намаляването на ДДС стане за книгите, също ще бъде изключително добро и отдавна трябваше да се случи. Но трябва и за учебниците.

Освен това много странно бяха съчетани двете неща - ресторантите и кръчмите и книгите. Още повече че книгите бяха включени, след като се бяха договорили за ресторантите. Странно е и че управляващите не прокламират достатъчно намаления налог за книгите. Говори се главно за ресторантите.

За книгите се учудвам и на колегите издатели защо не реагираха - да подкрепят, да кажат, че е добре. Но явно сме неактивни и отчаяни, занимавайки се с оцеляването си. Ние например, като издатели, това правим в момента.

През последните дни има голям спор чия е азбуката - българска, небългарска. И накрая

държавата на духа ще остане

без печатни медии и печатно

слово. Натам сме се

запътили”,

казва Шаренкова.

“Подкрепям категорично петицията на Стефан Тамбуев за по-нисък ДДС за вестници и списания. Отдавна трябваше да стане! Но сега e въпрос само за година за книгите при тази ставка от 9%. Да сме редом с хотелиерите и ресторантьорите... Добре. Но човекът започва деня си с новината, с вестника, с мириса на мастило до кафето.

Има ли хора, ще

има и вестници

Да се спасят!

Като издател се чувствам неуверено. Положението е тежко, по ДДС за книгите сме редом с Дания. Уви, при тези условия ще фалират вестници и списания. Въпросът трябвада се реши веднъж завинаги”, смята Надежда Кабакчиева, творчески редактор на издателска къща “Слънце”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Десетки обяви за намерени стотици регистрационни номера на коли се появиха в социалните мрежи. Това стана след страхотния порой, който се изсипа над София в понеделник вечерта. Улиците на много столични квартали се превърнаха в пълноводни реки, по които се носеха дори тежки коли. Много от автомобилите са останали без табели

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

В крак с последните модни тенденции е лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". За лятната си разходка из столицата той заложи на прасковено сако и шал в същия тон. Визията на Минчев е завършена с бели кубинки и бял панталон, като акцент на обувките му са илюстрации на светкавици. Снимки: България