54 000 лв. даде парламентът за дезинфекция и маски

https://www.24chasa.bg/novini/article/8622546 www.24chasa.bg
Парламентарната трибуна се дезинфекцира на всеки час, а депутатите стоят с маски в пленарната зала. СНИМКА: Йордан Симeонов

Пръскани са двете сгради, както и колите. Отчетът е до 30 април, парите са от бюджета на НС

54 243 лева е изхарчило Народното събрание във връзка с мерките, предприети за предотвратяване разпространението на COVID-19. Това става ясно от отчет за направените разходи към 30 април, публикуван на сайта на парламента.

Сумата е дадена за дезинфекция на двете сгради на НС - основната и бившия Партиен дом, както и за автопарка на депутатите. Купени са и маски, ръкавици и очила за депутатите и служителите на парламента. Парите се от бюджета на Народното събрание.

Строгите мерки за опазване здравето на депутатите бяха въведени след 31 март, когато стана ясно, че д-р Хасан Адемов от ДПС е заразен с коронавирус. Още на следващия ден всички депутати баха подложени на PCR тестове, като положителните проби се оказаха още две - на шефката на ПГ на ГЕРБ и на здравната комисия д-р Даниела Дариткова и колежката ѝ Даниела Малешкова.

След това парламентът заработи в режим на извънредно положение, като се събираше извънредно за конкретни закони. Сградите бяха дезинфекцирани и се въведоха строги мерки в тях. Дезинфектанти бяха поставени на входовете на пленарната зала, а на всеки от депутатите бяха раздадени маски и ръкавици. Много обаче не ги ползваха, което нееднократно предизвика и разправии, и комични ситуации.

На всеки час се прави дезинфекция на парламентарната трибуна. Микрофоните се почистват и при поискване от депутат, ако дискусията е предизвикала силно разгорещяване на колегите му, говорили преди него.

По време на извънредното положение бяха въведени и извънредни мерки за работа в пленарната зала. Законите се обсъждаха с редуцирано присъствие - основно на членовете на ресорните комисии и на депутати, които следят съответната тема.

Гласуването на текстовете ставаше чак 30 минути след края на обсъждането на последния от проектозаконите. Вотът се провеждаше на два пъти, като депутатите влизаха в пленарната зала на групи, за да са далеч един от друг.

Гласуването ставаше и без пръстов отпечатък. Той е част от електронната система за гласуване, за да няма вот с чужди карти, но бе спрян за извънредното положение. Не бе пуснат и след прекратяването му, за да може тези депутати, които желаят, да продължат да използват ръкавици.

Все още остава забранен достъпът до сградата на Народното събрание на посетителски групи.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес". Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани