“Кориере дела сера”: По-слабата Европа на изток с по-малко жертви

https://www.24chasa.bg/novini/article/8622548 www.24chasa.bg
Факсимиле от материала в италианския вестник

Минаха три месеца, откакто в Кодоньо се разбра, че пандемията е забила първите си флагчета в Европа. В санитарен план обаче нейните завоевания не бяха еднакви, пише в свой коментар Федерико Фубини във в. “Кориере дела сера”.

В Румъния, България, Полша, Гърция, Албания, Унгария и Словакия изглежда, че имаше много по-малко жертви, пропорционално на населението им, в сравнение с богатата Европа като Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Белгия, Дания, Великобритания. Тези страни от Източна Европа регистрираха и много по-малко случаи на заразени, но това може и да не е показателно – имайки по-малко средства, те може да са направили по-малко тестове. И въпреки това е ясно, че огънаха кривата на епидемията по-рано и по-добре. Част от заслугата за това може да е на късмета. Става дума обаче за икономики, интегрирани с останалата част на Европа, като между 30 и 90 на сто от приходите им зависят от износа.

Може би става дума за друго обяснение –

тези страни бяха по-смирени,

защото имаха повече съзнание

за уязвимостта

на здравните си системи. Още от началото взеха насериозно новините, които идваха от Италия и Испания, и приложиха първи режима на строга карантина. Знаеха, че не можеха да си позволят да рискуват. Картината на 15 март например може да ни накара да разберем как се раздели ситуацията в Европа в двете ѝ части. На този ден в Италия вече имаше 1809 жертви и 24 000 заразени. Мнозина в Западна Европа смятаха, че заразата ще остане в Италия и Испания като резултат на дезорганизацията им.

Не всички обаче повярваха на тази версия. Индексът на Оксфордския университет за строгостта на мерките (в който 1 показва максимално отваряне, а 100 – максимално затваряне) показва, че в средата на март Гърция и въпросните страни от Източна Европа вече са се задвижили. Албания беше с индекс 84, Словакия със 71, Румъния – 67, докато богатите страни изглеждаха най-релаксирани – Германия с 37, Швеция - 18, Великобритания - 11. Мерките се стегнаха в цяла Европа чак в края на март. Два месеца и половина по-късно има сигнали, че скромността на по-малко силните страни на Европа ги превърна в по-малко крехки. На базата на данните на Worldometer Албания в петък вечер регистрира 11 мъртви на всеки милион жители, а Великобритания – 536, Гърция – 16, Белгия – 795, Румъния – 60, Германия – 99.