10 любопитни факта за водата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8626058 www.24chasa.bg

Водата е най-разпространената течност на Земята. Дъжд, сняг, реки, езера, язовири, морета, океани, извори... всичко това е вода. Водата е толкова много, че две трети от земното кълбо е покрито с нея.

Днес ви представяме 10 любопитни факта за водата, които са включени в “Зелен буквар” - най-новото помагало, което излезе от печат преди броени дни. Книгата се разпространява безплатно със съдействието на Оперативна програма “Околна среда”.

#1

Водата е лош проводник на топлината. Тя бавно се загрява и бавно изстива. Затова край морето зимата е по-топла, а лятото по-прохладно. Освен това дебелата снежна покривка запазва растенията от измръзване.

#2
Не всички вещества се разтварят във водата. Сред неразтворимите са: желязото, медта, речните камъни, пясъка, дървесината, олиото, живака и др.

#3
При замръзване водата увеличава обема си. Затова ледът плува във водата а стъклена бутилка пълна с вода се пука при замръзването й.

#4
В зависимост от това колко и какви твърди вещества е разтворила, водата може да бъде мека или твърда. В меката вода сапунът се пени добре, а в твърдата се пресича. Твърдата вода не е подходяща за използване от хората.

#5
Солената вода на Земята многократно надвишава наличието на сладка вода. От 100 литра вода, цели 97 литра представляват солена вода и само 3 литра са сладка. За съжаление по-голямата част от тази вода е в ледниците или подпочвените води. Затова не е достъпна за използване от хората.

#6
България е малка страна, но богата на минерални води. Известни са над 225 находища с минерална вода. В Южна България находищата са два пъти повече - 148, докато в Северна България изворите са 77.

#7
Повечето минерални извори у нас са с гореща вода, но има и със студена. Лечебните свойства и на едните, и на другите са доказани и активно се използват.

#8
Известно е, че човек може да живее 50 – 60 дни без храна, но само 5 – 10 дни без вода. Необходимата вода, под формата на различни течности, която трябва всеки човек да приема дневно е около 1,5 – 2 литра.

#9
В България са построени много язовири, като броя на големите е около 70. Най-голям по площ и обем на водата е язовир „Искър”. Площта му е 30 кв. км, a обемът - 673 000 000 куб. м.

#10

В Черно море на дълбочина по-голяма от 200 м е разтворен газът сероводород, който е отровен. Поради тази причина в Черно море под 200 м няма живот.

„Зелен буквар” е ново помагало за ученици от 1-4 клас и техните учители. Книгата представя всичко по-важно за природата и нейното опазване на достъпен за децата език. Тя е издадена по европроект, финансиран по Оперативна програма „Околна среда" (ОПОС) и се разпространява безплатно. Можете да изтеглите цялата книга на PDF от сайта на ОПОС тук

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 11 и 12 юли в студийния комплекс на Фен Фолк ТВ в София се проведоха селекциите за допускане до участие в "Детски Пирин Фолк" и Конкурсите за нова авторска песен и изпълнителско изкуство на "Пирин Фолк" Сандански 2020. Силната притегателна сила на фестивала събра на едно място участници от 8 до 80 години – всеки от тях силно мотивиран да се

С влогърство може да се живее в България КОЙ Е ТОЙ Слави Панайотов е най-известният и успешен влогър у нас. По-известен е и като Слави The Clasher, основател на едноименния български YouТube канал в мрежата за споделяне на видеосъдържание. Роден е през 1986 г. в Пловдив, завършва университет в Холандия със специалност хотелиерство и туризъм

Спортът е здраве! Спортът е дълголетие! Да бъдеш активен е от съществено значение, поради толкова много причини. Поддържането на добра форма е само една от тях. Хората, които спортуват редовно, както и професионалните спортисти знаят, че бягането и бързото ходене са сред най-полезните активности за нашето здраве