10 любопитни факта за почвата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8626762 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Почвата е най-разпространената твърда смес на повърхността на Земята. Тя е основата, върху която се е формирал животът на сушата. 

Представяме ви 10 любопитни факта за почвата, които са включени в “Зелен буквар” - най-новото помагало, което излезе от печат преди броени дни. Книгата се разпространява безплатно със съдействието на Оперативна програма “Околна среда”.

#1

Почвеният слой се образува в продължение на стотици и хиляди години. Този процес започва с разрушаването (изветряването) на скалите под действието на водата, въздуха и слънцето. При изветряването се получават малки частици от пясък, варовик, глина и други скали. Върху тях се заселват бактерии, гъби и други микроорганизми. Те допринасят за допълнителното раздробяване на частиците от скалите. След смъртта на растенията, животните и другите организми тела им се разлагат. Остатъците обогатяват слоя с хранителни вещества, които помагат за формиране на хумуса – смес от органични вещества.

#2

Образуването на почвата е много бавен процес. За образуването на 1–2-сантиметров слой са необходими около 1000 години. Затова учените казват, че почвата е трудно възобновяем ресурс и че унищожаването й е необратимо.

#3

Броят на различните видове почви е голям. Само в Европа те са над 300. У нас най-разпространените почви са: черноземи, смолници, ливадни, горски, както и засолени почви.

#4

В Северна България са разпространени Чернозѐмите - най-плодородните обработваеми почви. В Южна България преобрадават Смолниците. Те са плодородни, но при изсъхване се свиват и напукват, което затруднява обработването им.

#5

Почвата осигурява 95 % от храната на хората. Това е така, защото почвата е средата, в която се развиват почти всички растения и много други живи организми. От своя страна растенията са основния източник на кислород и консуматор на въглероден диоксид. По този начин те оситуряват оптимален състав на въздуха и среда за развитие на животинския свят. Освен това растенията са храна на голяма част от животните и са в началото на хранителната верига. Изхранването на човечеството също зависи от растенията, а по този начин и от почвата.

#6

Проучвания показват, че дълбочината на почвата и нейната биомаса нарастват от полюсите към екватора. Най-богати на продородни почви са страните около екватора, а най-бедни – в северните части на Земята.

#7
В една супена лъжица почва (10–12 г) се съдържат повече микроорганизми от цялото население на Земята.

#8
От животните на сушата 90 % обитават почвата.

#9
Съществува специален вид пчели, които си правят гнезда в изоставени от гризачи и влечуги дупки в почвата. Наричат ги Земни пчели.

#10

През есента на 2019 г. в Странджа беше открита неизвестна до сега къртица – едно от животните, обитаващи почвата. Така броят на известните животни, обитаващи почвата, нарасна с още едно.

„Зелен буквар” е ново помагало за ученици от 1-4 клас и техните учители. Книгата представя всичко по-важно за природата и нейното опазване на достъпен за децата език. Тя е издадена по европроект, финансиран по Оперативна програма „Околна среда" (ОПОС) и се разпространява безплатно. Можете да изтеглите цялата книга на PDF от сайта на ОПОС тук

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 11 и 12 юли в студийния комплекс на Фен Фолк ТВ в София се проведоха селекциите за допускане до участие в "Детски Пирин Фолк" и Конкурсите за нова авторска песен и изпълнителско изкуство на "Пирин Фолк" Сандански 2020. Силната притегателна сила на фестивала събра на едно място участници от 8 до 80 години – всеки от тях силно мотивиран да се

С влогърство може да се живее в България КОЙ Е ТОЙ Слави Панайотов е най-известният и успешен влогър у нас. По-известен е и като Слави The Clasher, основател на едноименния български YouТube канал в мрежата за споделяне на видеосъдържание. Роден е през 1986 г. в Пловдив, завършва университет в Холандия със специалност хотелиерство и туризъм

Спортът е здраве! Спортът е дълголетие! Да бъдеш активен е от съществено значение, поради толкова много причини. Поддържането на добра форма е само една от тях. Хората, които спортуват редовно, както и професионалните спортисти знаят, че бягането и бързото ходене са сред най-полезните активности за нашето здраве