Родителите се уплашиха, не пуснаха децата на градина – едва 16% ги заведоха в София (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8627036 www.24chasa.bg
Деца във Велико Търново опитват да спазват социална дистанция в градината. СНИМКА: Дима Максимова

В Пловдив най-нетърпеливи,

върна се всеки трети малчуган

Близо половината от родителите, заявили намерение да заведат децата си на градина, не го сториха вчера.

В първия работен ден за седмицата масово забавачките отвориха при стриктни противоепидемични мерки - отделни входове за всяка група, еднопосочно движение, мерене на температурата на всяко дете при влизане и забрана за внасяне на външни предмети.

При тази организация за първи път от близо три месеца посрещнаха малчуганите 176 детски градини в София вчера. Но едва 14% от родителите ги заведоха - 6348 деца и още 489, които посещават самостоятелни ясли (малко под 25%).

Двойно повече

родители бяха

изразили

желание

в анкетите, организирани от общината през миналата седмица, да ползват услугите на детските градини и ясли. Според данните от тях вчера на градина и ясла трябваше да тръгнат 11 849 деца, или 26% от общия брой на тези, които ходят на ясла и градина. Общо около 44 хил. деца в столицата посещават ясла, градина или предучилищни групи.

“След 1 юни обаче очакваме броят на децата да се увеличи рязко. По принцип родителите трябва да информират два дни по-рано градината, че детето им ще започне да я посещава”, обясни зам.-кметът по култура и образование доц. Тодор Чобанов. Затова общината реши градините и яслите в София да не минават на летен режим тази година. Така няма да има сливане и сборни групи това лято. Поетапно ще отворят и 7-те градини, които в момента се ремонтират.

Учителки с шлемове посрещнаха децата вчера. Според указанията на здравното министерство всяка градина се дезинфекцира 4 пъти на ден, а площадките навън - всеки път, след като са ползвани от малчуганите.

На дезинфекция

подлежат

и пясъчниците

Децата нямат право да внасят свои играчки или други предмети. При влизане обувките им също се дезинфекцират и се слагат в торбичка.

На входа се мери температурата на децата, родители вътре не се допускат. Студът и дъждът вчера осуетиха плановете децата да прекарват по-голямата част от деня навън. При игрите на площадките няма да се допуска смесване на деца от различни групи.

1151 учители, помощник-учители, медицински сестри и готвачи - на практика целият педагогически и непедагогически персонал в детски градини и ясли в Бургас, са показали

отрицателен

резултат на

PCR тестовете,

преди да посрещнат деца на 26 май, съобщиха от общината.

Близо половината семейства бяха заявили готовност да пуснат децата си, вчера обаче те се оказаха около 30%. Температурата на децата освен при посрещането е мерена и след следобедния сън. А всички помещения в градините и яслите на Бургас са дезинфекцирани с иновативния германски биоциден продукт за дълготрайна защита, снабдени са с постелки, напоени с дезинфектант, и заредени с хранителни продукти.

618 деца влязоха в 13-те детски градини във Велико Търново в първия ден на отварянето им. Това са 28% от записаните, сочат данните на общината.

Средно по 10 са

децата в група

И тук персоналът е снабден с маски и шлемове.

В Пловдив показаха по-голям интерес към възобновените занимания - 3800 хлапета от общо 12 000 прекрачиха прага на детските градини и ясли, или 35% посещаемост, отчете зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов. Три заведения са в ремонт, останалите 49 градини и 16 ясли приемаха деца. Групите рядко надвишават 16. “Приоритет сме дали на родителите, които трябва да отидат на работа”, обясни зам.-кметът. В края на седмицата ще се изготви нов списък за децата, които се връщат от 1 юни.

“Ела да те

стрелна с

термометърчето”,

подканяше малчуган с усмивка медицинската сестра Цветелина Козарева във филиал “Вълшебство” на ДГ “Перуника” в район “Източен”. Тя и детската учителка Атанаска Шагова посрещаха в защитни облекла и шлемове децата. Няма прегръдки, но видимо всички са се затъжили едни за други. Няма случай на върнато дете при сутрешния контрол заради температура, хрема или кашлица. Учителката не крие, че с колегите си имат известни притеснения да не се заразят, тъй като вече са “на първа линия”. “Това не ни пречи да си вършим работата. Спазваме всички мерки, надявам се, че всичко ще е наред”, подчертава тя.

И първите 4 детски градини в Стара Загора отвориха вчера. Останалите 23 градини и 12 детски ясли ще заработят от 1 юни, обясни зам.-кметът Иванка Сотирова. Всичко вчера било спокойно, а родителите много дисциплинирани, отчете тя. Макар че градините разполагат с термометри, те носели и от вкъщи за сутрешния филтър на входа.

В община Благоевград има 6 ясли с 493 деца, там вчера нетърпеливи да се върнат се оказаха 35% от тях - 174 деца. А в 13-те градини бяха заведени малко над 700, или 26% от малчуганите. “Нямаме никакви проблеми при отварянето, спазват се всички противоепидемични мерки, родителите са информирани за това, което правим. Надявам се и занапред да нямаме проблеми”, каза зам.-кметът Василиса Павлова.

3680 малчугани са тръгнали отново на градина или ясла в община Варна при 12 111 общ брой на записаните в детските заведения в града.

От община Дупница съобщиха, че не се наблюдава голям наплив на деца, като повечето родители са се вслушали в съвета на министъра на образованието Красимир Вълчев при възможност да оставят децата си вкъщи. Част от родителите са заявили, че ще ги пуснат след 1 юни. Вчера са заведени 248 деца. По указания на РЗИ няма смесени групи, броят в една е средно 6 - 7.

За разлика от повечето останали градове в страната детските градини и яслите

в Сливен

ще заработят

от 29 май,

съобщиха от общината. Дотогава те ще бъдат заредени с необходимите хранителни продукти, дезинфекционни препарати и предпазни средства, а персоналът ще подготви помещенията и площадките за игра.

Според предварително проучване очакванията са поне в началото по-малко деца да се върнат, групите ще са до 16. Според кмета на Сливен Стефан Радев на този етап по-ниската посещаемост е добър вариант, тя трябва да нараства плавно, тъй като опасността от разпространение на вируса още не е отминала. (24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 11 и 12 юли в студийния комплекс на Фен Фолк ТВ в София се проведоха селекциите за допускане до участие в "Детски Пирин Фолк" и Конкурсите за нова авторска песен и изпълнителско изкуство на "Пирин Фолк" Сандански 2020. Силната притегателна сила на фестивала събра на едно място участници от 8 до 80 години – всеки от тях силно мотивиран да се

С влогърство може да се живее в България КОЙ Е ТОЙ Слави Панайотов е най-известният и успешен влогър у нас. По-известен е и като Слави The Clasher, основател на едноименния български YouТube канал в мрежата за споделяне на видеосъдържание. Роден е през 1986 г. в Пловдив, завършва университет в Холандия със специалност хотелиерство и туризъм

Спортът е здраве! Спортът е дълголетие! Да бъдеш активен е от съществено значение, поради толкова много причини. Поддържането на добра форма е само една от тях. Хората, които спортуват редовно, както и професионалните спортисти знаят, че бягането и бързото ходене са сред най-полезните активности за нашето здраве