Обръщане на тренда! Хората с нова работа повече от новите безработни

https://www.24chasa.bg/novini/article/8627350 www.24chasa.bg
Обръщане на тренда! Хората с нова работа повече от новите безработни

В най-тежките дни на кризата от 6 до 12 април 31 499 останали без поминък

Дават 4,2 млн. лв. на работодателите, за да наемат инвалиди

За първи път от началото на март, когато коронавирусът влезе в България, безработните са по-малко от хората, които са си намерили работа. Трендът се е обърнал в седмицата 18-24 май, три месеца след началото на кризата.

8028 души са започнали работа през последната седмица, докато новите безработни са били 7225, съобщи Националният статистически институт.

Най-малко нови безработни за 18-24 май е имало в Габрово - 80 души, а работа са си намерили 121 души. Още седем области също са успели да обърнат тренда – Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Ловеч и Шумен.

Най-тежка е била седмицата между 6 и 12 април, когато новите безработни са били 31 499, а хората, които са успели да си намерят работа, са били 10 пъти по-малко – 2985. Най-много са били съкратените в София - 4500 души. По над 2000 човека са се регистрирали за тази седмица в Благоевград, Бургас, Варна и Пловдив.

В седмицата 30 март–5 април също се наблюдава голяма вълна от безработни - 25 631 души. Тогава работа са си намерили само 2876.

2848 души са новорегистрираните средно на ден нови безработни от началото на извънредното положение на 13 март. В последните 10 дни безработицата се връща на нивата, с които стартира кризата – около 1300 нови безработни дневно.

От 13 март досега 39 076 безработни са си намерили работа, като на 22 май те са били 1600, показват данните на Агенцията по заетостта. Най-много, около 6 хил., са били новите служители с София. Малко над 5000 са в Пловдив, а в Бургас са около 4500.

Обявените свободни работни места през април са били 10 228, като всяко трето е било в преработващата промишленост. Около 1400 са били в държавното управление, почти толкова е имало и в селското стопанство. А около 1000 са били обявените свободни места в търговията, ремонта на автомобили. 500 пък са били офертите за строители през април.

Въпреки че през април не работеха заведения и хотели, в бюрата по труда са се търсили бармани, сервитьори, готвачи и камериери.

4,2 млн. лв. дава държавата на работодателите, за да създадат, приспособят и оборудват нови работни места за хора с трайни увреждания, съобщиха от социалното министерство.

През тази година ще се финансират и проекти на специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания. Те ще могат да получат до 80 000 лв. за технологично обновяване, разкриване на нови работни места и за изграждане на онлайн платформа.

За достъп до работните места пък ще се отпускат още до 10 000 лв. Проекти за квалификация и преквалификация ще се финансират с до 1000 лв. за 1 човек с увреждане.

На 15 юни Агенцията за хората с увреждания ще стартира отново програмата за започване на собствена стопанска дейност за инвалиди. Кандидатите трябва да са с 50 и над 50% намалена трудоспособност и да не участват като собственици или съдружници в друга фирма. Те могат да получат до 20 000 лв. С парите могат да се покриват инвестиционни разходи, да се извършват строително-ремонтни дейности, да се закупи оборудване на разкриваните работни места и др.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 73-годишна възраст легендарният треньор Люпко Петрович живее по-здравословно от всякога! В това се убеди лично репортер на "България Днес". Сръбският специалист, който за последно през миналата година води ЦСКА-София, е започнал редовни СПА процедури. Освен това е отказал цигарите и е намалил алкохола

На море семейно си изкарва почивката бившият депутат Добромир Гущеров, видя "България Днес". Милионерът е заедно със съпругата си, дъщеря си Мартина и нейния годеник, футболиста Димитър Евтимов, край морето. Преди да се отправи към плажната ивица, фамилията сяда в заведение край брега за чаша освежаващо кафе

Любопитна и провокативна реклама заснеха заедно най-сексапилната спортна репортерка в Италия Дилета Леота и голямата звезда на "Милан" Златан Ибрахимович. Двамата застанаха зад камерата в клип на популярна компания за индивидуални фитнес тренировки. За целта красивата италианка нахлузи боксови ръкавици и започна да удря плочките по корема на