Васил Божков разпозна на пазара ритон, купил го за $ 600 000 в Лондон, и дълбоко обиди шефа на НИМ Бони Петрунова

https://www.24chasa.bg/novini/article/8627480 www.24chasa.bg

Бизнесменът, който чака екстрадиция в

Дубай, вини държавата, че търгува с ценни

артефакти от неговата лична колекция

“На пазара е, интересуваш ли се?”, пише на английски неизвестен познат на Васил Божков, придружавайки съобщението си със снимка на ритон.

Собственикът на “Нове холдинг”, който с 11 обвинения чака екстрадиция в Дубай, продължава активно да ползва фейсбук за комуникация. Този път той описа възмутен историята на ценния артефакт, който според него би трябвало да се пази от държавата. Вместо това според него “властимащите” се опитвали да продадат на свободния пазар ритона, закупен сравнително наскоро - през пролетта на миналата година. Божков се снабдил с него на 3 април 2019 г. за сумата от 600 хил. долара от галерия в Лондон заедно с още два ценни предмета.

На 2 март този изключително ценен ритуален съд бил иззет от столичната улица “Московска”. Там е личният офис на Божков, превърнат в галерия, която всеки посетител при бизнесмена можеше да разгледа.

3000 произведения на изкуството и артефакти, които се намираха в офиса, бяха преместени за съхранение в НИМ. Още тогава прокуратурата изпрати постановление до министъра на културата Боил Банов да окаже съдействие при транспортирането на творбите. А директорът на Националния исторически музей доц. Бони Петрунова обясни, че в музея е направена организация и е ангажиран целият персонал, за да посрещне артефактите и да положи максимални грижи за тях.

Вероятно заради това и доц. Петрунова отговори бързо на опасенията на Васил Божков: “Много ми е неприятно, че трябва да се занимаваме с такъв казус. Покрай него бяха изсипани невероятни обиди върху експертите на НИМ, което дълбоко ме възмущава и няма да го приема по никакъв начин. Ние съхраняваме над 100 000 инвентирани предмета, национално богатство на България”.

Самият Божков е загрижен за съдбата на стотиците артефакти, които според него са “със статут на световно културно наследство.” Неговите планове били експонатите да се изложат в най-големия частен музей на Балканите. “С тази цел купих и сградата на Телефонната палата в София”, пояснява Божков. Това не е първата му публикация, свързана с колекцията му.

Преди ден съобщи пак в социалните мрежи, че заради нея фондация “Тракия” е изпратила сигнали до международните институции, включително и ЮНЕСКО. Божков притежава една от най-впечатляващите в света сбирки от ритони. Това са съдове, широко разпространени в Персия, а по-късно пренесени на Балканите. Обикновено се правят от череп или животински рог, а после се допълват със злато или сребро. Едни от най-добре съхранените ритони в света, открити в тракийски некрополи, се съхраняват в Националния исторически музей. Професор Иван Маразов описва лично особено ценните екземпляри, които са собственост на Васил Божков.

Елка Пенкова, археолог, която е сред авторите на изложбата с артефакти на Божков, е категорична, че ритонът, закупен в Лондон, не е откриван в тракийските земи.

По темата се включи и проф. Николай Овчаров. “Това, което Божков прави с това съобщение, прилича на нещата с “Левски”. Едни писма, обаждания, които предизвикват, и се стига до това, че всичко е един кьорфишек. Затова не мога да допусна, че може да бъде изнесено нещо, което е под защитата на музей и на прокуратурата”, обясни археологът по БНР.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения

"Левски" ще стартира следващия сезон така, както завършва този - с осакатен отбор. Причината е, че в момента никой не мисли за селекция на "Герена", научи "България Днес". Повечето тимове вече си осигуриха по няколко нови попълнения. "Сините" имат по-важни неща за решаване - борят се за своето оцеляване