20 полигона работят за намаляване на щетите от градушки

https://www.24chasa.bg/novini/article/8627991 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Ситният размер на градушката и по-голямото количество дават визуална картина все едно е валяло сняг. Но тя няма силата и енергията да наруши целостта на растенията. Това каза директорът на полигона за борба с градушките в Бърдарски геранинж. Йордан Йорданов за bTV.

По думите не би трябвало да са пострадали насаждения при вчерашната буря във Врачанско, защото градушката е била ситна, с размер на житно зърно.

Инж. Йорданов обясни, че тази година не е имало силни градушки и сезонът е започнал спокойно, но през изминалите по-топли дни се е наложило по-интензивно третиране на градови клетки в Монтанско, Видинско и Плевенско.

„Изстреляхме доста ракети и ефектът от нашата работа се вижда – няма щети върху селскостопанските култури. Трябва да реагираме в рамките на 2-3 минути. Облакът се оформя за 4-5 минути, като разберем, че е градов – до 3 минути го обработваме с противоградови ракети“, добави инж. Йорданов.

От полигона във Врачанско обясниха, че по обяд и следобед се очакват градушки, а опасността от леден дъжд ще остане през следващите 10 дни. В района има 10 ракетни площадки.

На територията на страната действат 10 полигона за борба с градушките, а от миналата година са разкрити два нови обекта в Южна България. Те покриват около 20 млн. дка обработваема земя.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина