Румен Радев в Садово: Влязохме в кризата с хаос, излизаме с още по-голям

https://www.24chasa.bg/novini/article/8628870 www.24chasa.bg

Държавните бензиностанци са авантюра, 9% ДДС е работа на парче

Влязохме с хаос в извънредното положение, излизаме с още по-голям. Аз отдавна призовах да има управляем план с ясни критерии, по който да излизаме от кризата. Някъде чухте ли какви са критериите за разхлабване на мерките и до какво водят те? Не се случи този план. Надявам се рисковете да са минимални. Това заяви президентът Румен Радев при посещението си в Садово. Той коментира и свалянето на ДДС на 9% за някои сектори. По думите му така се подхождало "на парче", без ясни идеи и разчети.

"Всички са убедени, че данъчната ни политика не е справедлива. Тя води до задълбочаване на бедността и неравенствата. Лишава публичните ресурси от важни постъпления. Нашият модел натоварва бедните и хората със средно положение, облекчава най-богатите", посочи Радев. И доваби, че е крайно време да стартира дебатът за прогресивното данъчно облагане

Държавният глава разкритува намерението на кабинета да бъде създадена държавна петролна компания.

"При липсата на ясни разчети и замисъл аз гледам на това като на една авантюра. Тази идея подсказва едно - че държавата не се справи в борбата с картелите на горивата. И е странно как тя ще играе двойна роля - на конкурент участник на пазара и на регулатор", каза Румен Радев. По думите му, за да се реализира подобно намерение, ще трябва да се налеят огромни публични ресурси. Затова било необходимо ясно да се каже откъде и как ще се вземат и къде другаде ще натоварят джоба на българина.

"Но ако ние ще строим държавни бензиностанции по начина, по който се строят магистрали в момента и се ремонтират язовири, по-добре да не го правим", добави президентът. Според него държавни бензиностанции с по-ниски цени било "много добра цел, особено в предизборен период".

"Докато не видим ясни и убедителни разчети откъде ще дойде това финансиране, какво ще бъде качеството и рентабилността, засега го считам за авантюра", повтори Румен Радев. И посъветва вместо да се строят 100 бензиностаниции, във всеки областен град да се направи център за дигитални технологии и наука за извънкласно обучение на децата. В тях да има последно поколение технологии и да работят млади и способни специалисти, така че децата да усвояват знания, които не могат да получат вкъщи и в училище.

"Според мен тази инвестиция в млади специалисти доказано ще бъде рентабилна. Докато инвестицията в едни държавни бензиностанции при неясни условия не може да гарантира рентабилност. Със сигурност може да гарантира поредната далавера", заключи Радев.

В Садово той се срещна с кмета Димитър Здравко и екипа му и посочи, че на преден план излиза въпросът за финансовата децентрализация на общините. Президентът посети Института по растителни и генетични култури и разговаря с колектива там.

Радев отбеляза, че селското ни стопанство ще е рентабилно само със сериозна агронаука и е необходимо да изнасяме навън не първичен продукт, а преработен.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Десетки обяви за намерени стотици регистрационни номера на коли се появиха в социалните мрежи. Това стана след страхотния порой, който се изсипа над София в понеделник вечерта. Улиците на много столични квартали се превърнаха в пълноводни реки, по които се носеха дори тежки коли. Много от автомобилите са останали без табели

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

В крак с последните модни тенденции е лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". За лятната си разходка из столицата той заложи на прасковено сако и шал в същия тон. Визията на Минчев е завършена с бели кубинки и бял панталон, като акцент на обувките му са илюстрации на светкавици. Снимки: България