Десетима убити и 39 ранени след масови престрелки в Чикаго

https://www.24chasa.bg/novini/article/8629160 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Пандемия от насилие, а не от коронавирус в Чикаго. Жителите на града започнаха протести. Само за два дни 10 души изгубиха живота си, вследствие на престрелки по улиците на града, а други 39 бяха ранени.

Чикаго води в черната статистика за масови престрелки в Съединените щати, дори по време на ограниченията заради новия коронавирус. По данни на полицията, инцидентите с оръжие в града, край езерото Мичиган, са скочили почти двойно, предава btv.

Най-тежко е положението в южните и западните квартали на града, повечето от жертвите там са млади хора. Майкъл живее в западната част на Чикаго, където престрелките са ежедневие. Не може да намери логично обяснение на насилието с оръжие.

„Лично аз не знам защо продължава да се случва, но се надявам това да спре скоро. Тези млади хора имат нужда да правят нещо в своята общност. Западната част е оставена от дълго време на произвола. Няма нищо наоколо. Няма дори площадка за децата, където да играят“, допълни мъжът.

От общността протестираха срещу бездействието на властите. „Изразявам пълното си разочарование и възмущение от провала на полицията в Чикаго и на кмета Лори Лайтфуут. Отново видяхме неприемливо насилие и престрелки в града ни. Разочаровани сме, защото няма план и чернокожите общности продължават да потъват кръв“, коментира Ерик Ръсел, представител на неправителствена организация.

Жителите на проблемните квартали са недоволни, че местните политици се сещат за тях само по време на избори, за да спечелят техния вот. Според кмета на Чикаго Лори Лайтфуут, след премахването на карантината – жертвите на престрелки в града са се увеличили.

Майкъл казва още, че преди време кварталът е изглеждал различно. Хората са имали работа, организирали са се често забави и баскетболни турнири, но икономическата разруха и бедността са довели до нарастване на престъпността в Чикаго.

Момчета от квартала разказват, че тук всеки ден е като на война. В района вилнеят улични банди и често загиват хора на улицата, покосени от престрелки. „Полицията почти не си върши работата. Тук има три полицейски участъка и те почти нищо не правят. Дори не идват на време, за да помогнат на хората“, посочи жител на Чикаго.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Деца сираци от Северна Корея са живели в България в средата на 50-те години на миналия век. По-късно лидерът на комунистическата страна Ким Ир Сен се разпорежда те да бъдат върнати в родината им. След това следите на момичетата и момчетата се губят. Тайни и малко известни факти се разкриват в току-що миналия премиерата си филм "Децата на Ким Ир

Надя Валентинова е завършила поп и джаз пеене в НБУ като ученичка на поп и джаз певицата Стефка Оникян. През 1999 г. е носителка на втора награда за млад/нов изпълнител на последния официално проведен "Златен Орфей". Има още куп престижни призове. Надя е главен вокалист на хеви-метъл групата "Гранулом", Разполага с 12 различни бленди на гласа си

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска