Регламентира се търговията с храни онлайн

https://www.24chasa.bg/novini/article/8629527 www.24chasa.bg
Десислава Танева СНИМКА: Архив

"Този законодателен пакет цели да гарантира на българския потребител качеството, сигурността в потребяванеите храни - от производител до предлагане", каза земеделската министърка Десислава Танева, малко след като на второ четене НС окончателно и напълно консенсусно прие два закона, този за управление на агрохранителната верига и този за храните, който е изцяло нов.

Той води началото си още от края на 2015 г., като е съставен от експери на министесрвтото на храните, както и от браншови организации в сектора.

С двата закона освен че се хармонизира българското законодателство със законодателството на ЕС, се урежда и онлайн търговията с храни. "Тя се регламентира за пръв път. Тя няма да бъде нещо ново, но ще има изисквания да се търси последваща отговорност при случаи на нарушение, които установява компетентният орган БАБХ", каза още Танева.

"Преработено в България" или "Добито в България", такива надписи вече ще стоят на някои от етикетите в магазините. Законът дава възможност храните да бъдат с етикети, на които ще се отбелязва, че основната суровина на продукта е добита или преработена у нас. Регламентира се още и хранителното банкиране, като се въвеждат условия за това.

Създава се Национален консултативен съвет в областта на храните към Министерството по земеделието. Единствено БАБХ остава компетентният орган в областта на храните, а водите остават под контрола на РЗИ.

Под контрол попадат и хранителни добавки, които до сега бяха извън регулация.

"При африканската чума по свинете интернет беше залят от обяви за продажба на живи животни. Не можехме да установим на практика кой дава тези обяви. Много по-невъзможен и труден беше контролът. Всичко това сега ще се регулира", каза още Танева и добави, че контролът по ГМО продуктите остава възможно най-строг. 

Министър Танева благодари на всички народни представители, които единодушно подкрепиха законите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 73-годишна възраст легендарният треньор Люпко Петрович живее по-здравословно от всякога! В това се убеди лично репортер на "България Днес". Сръбският специалист, който за последно през миналата година води ЦСКА-София, е започнал редовни СПА процедури. Освен това е отказал цигарите и е намалил алкохола

На море семейно си изкарва почивката бившият депутат Добромир Гущеров, видя "България Днес". Милионерът е заедно със съпругата си, дъщеря си Мартина и нейния годеник, футболиста Димитър Евтимов, край морето. Преди да се отправи към плажната ивица, фамилията сяда в заведение край брега за чаша освежаващо кафе

Любопитна и провокативна реклама заснеха заедно най-сексапилната спортна репортерка в Италия Дилета Леота и голямата звезда на "Милан" Златан Ибрахимович. Двамата застанаха зад камерата в клип на популярна компания за индивидуални фитнес тренировки. За целта красивата италианка нахлузи боксови ръкавици и започна да удря плочките по корема на