До 35 хил. лв. глоба за неразрешени ГМО храни

https://www.24chasa.bg/novini/article/8629571 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Забранява се и участието на деца в реклами на ГМО продукти и нездравословни храни

Създава се и Национален съвет като постоянен консултативен орган, контролиращ държавната политика в сектор "Храни"

До 35 хил.лв. глоба за производство и продажба на генетично модифицирана храна, ГМО за използване в храни или като храна, или такива, съдържащи съставки, произведени от ГМО. Това гласят текстове от Закона за храните, който парламентът окончателно прие днес на второ четене.

При първо нарушение глобите са от 25 до 35 хил. лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 35 до 70 хил. лв.

Когато храната съдържа или се състои от ГМО, което в съотношение над допустимите нива, определени в Регламент (ЕО) 1830/2003, това трябва задължително да бъде видимо упоменато на опаковката. При производството на храни за деца е забранено използването на продукти или съставки, съдържащи или произведени от ГМО. Забранява се и рекламирането на ГМО храни и такива, чиято употреба от деца е ограничена. При нарушение законът предвижда от 1000 до 2000 лева глоба.

Аналогична забрана се въвежда и по отношение на рекламирането на храни и напитки, съдържащи мазнини, трансмастни киселини, сол/натрий и захар, който не отговарят на изискванията за здравословно хранене, съгласно действащата нормативна уредба.

От 2 до 4 хил.лв. пък е глобата, ако храната не е годна за консумация или не отговаря на изискванията за производство, преработка или дистрибуция.

До 6 хил. лв. глоба или имуществена санкция ще плащат собствениците на магазини, ако не пуснат контролен орган за проверка на територията на обекта.

Информация за храните, включително тази на етикета, трябва да бъде на български език, а допълнително облепване на вече етикирана храна не трябва да закрива или променя задължителната информация на първоначалното етикиране, приеха депутатите.

В новия закон са регламентирани още общите изисквания към храните, който се пускат на пазара, както и изискванията към бизнес операторите от хранителния сектор.

Въвежда се и регистрация на превозните средства не само за транспортиране на храни от животински произход, а и на такива от неживотински - брашно, хляб, хлебни и сладкарски изделия, като се въвежда изискване за обозначаване със стикер, удостоверяващ регистрацията.

За първи път се регламентира и онлайн продажбата на хранителни продукти.

Законът предвижда на интернет страницата на Българската агенция по безопасност на храните да се поддържа Публичен национален регистър на бизнес операторите и обектите за производство, преработка и дистрибуция на храни, а Министерството на здравеопазването ще поддържа такъв за производството на бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения

"Левски" ще стартира следващия сезон така, както завършва този - с осакатен отбор. Причината е, че в момента никой не мисли за селекция на "Герена", научи "България Днес". Повечето тимове вече си осигуриха по няколко нови попълнения. "Сините" имат по-важни неща за решаване - борят се за своето оцеляване