Забраниха баркроловете за този сезон

https://www.24chasa.bg/novini/article/8630206 www.24chasa.bg
Министърът на туризма Николина Ангелкова СНИМКА: Архив

Баркроловете са забранени за този сезон, предвид ситуацията в момента, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на блиц контрола в рамките на ресорната парламентарна комисия, цитирана от БТА. Пред журналисти тя уточни, че предстои "Слънчев бряг" АД да изготви съответните указания в тази връзка.

Във връзка с предстоящото отваряне на ресторантите и в закритата им част от 1 юни, министърът каза, че заедно със здравното министерство се подготвят указания, които най-общо ще са аналогични на тези за откритите площи и терасите.

По отношение на предложението на министъра от 15 юни, в зависимост от епидемичната обстановка, да бъдат отворени дискотеки, нощни и пиано барове Ангелкова каза, че днес или утре да бъдат финализирани отново със здравното министерство указанията за отварянето им.

Министърът подчерта, че датата на отварянето на тези заведения е избрана и във връзка с подготовката на предстоящия сезон и планирането на организирания туризъм и на чартърния капацитет. Затова за България всяка предвидимост е важна и най-вече за конкурентното й предимство, допълни министърът като отново подчерта, че водещ критерий ще е епидемичната обстановка в страната.

В отговор на друг депутатски въпрос - кога се очаква да бъдат отворени границите с Румъния за пътувания и с цел туризъм, министърът каза, че се очаква отговор от страна на румънската държава за това кога те ще имат готовност да отворят границите си с оглед на това, че се очаква одобрение от техния парламент на аналогичния на българския закон за мерките след извънредното положение. По информация от нейния румънски колега, министърът съобщи, че има очакване до края на тази седмица да има отговор на този въпрос.

В отговор на въпрос за намаляването на броя на спасителите по плажовете за това лято, гласувано с промени в Закона за здравето, министърът уточни, че това е правна възможност за концесионерите и наемателите, след това по преценка на Министерството на туризма се утвърждава конкретна схема, която ще е съобразно публикувани указания, дали искането им ще бъде удовлетворено или не. Контролът е отново от министерството, като се предвидени строги наказания.

Министърът подчерта, че няма да бъде допуснато да бъдат поставени в риск туристите и допълни, че ако се наложи да има по един спасител - например през юни, когато се очаква да има ниска заетост спрямо предходния период, или през септември, ще се направи организация, според която ще има задължително допълнителен спасител, който да може да реагира и евентуално при необходимост да замени колегата си. Предстои на страницата на ведомството да бъдат публикувани конкретни указания, съгласувани с БЧК, как да се изпълнява тази законова разпоредба.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на