10 любопитни факта за въздуха

https://www.24chasa.bg/novini/article/8630381 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Земята е обгърната от газова обвивка, наречена въздух. Това е средата, в която живеят повечето организми.

Въздухът влияе на температурата и климата на Земята. При движението му се образуват ветрове.

Днес ви представяме 10 любопитни факта за въздуха, които са включени в “Зелен буквар” - най-новото помагало, което излезе от печат преди броени дни. Книгата се разпространява безплатно със съдействието на Оперативна програма “Околна среда”.

#1

Приема се, че атмосферата на Земята се простира на височина от около 500 км от повърхността й. Живот обаче има на около 12 км.

#2

Основната част на въздуха е газът азот (78 части на 100 части въздух). След това следват кислородът (21 части на 100 части въздух) и аргонът (0,9 части на 100 части въздух). Останалите газове във въздуха са в незначителни количества.

#3

При нагряване въздухът се разширява, а при охлаждане се свива.

#4

Въздухът е слабо разтворим във вода, като разтворимостта му намалява при повишаване на температурата.

#5

Кислородът е безцветен газ без мирис и вкус. Когато слоят кислород заема няколко километра, той синее и затова небето над нас е синьо.

#6

Температурата на атмосферата намалява с около 6 градуса по Целзий на всеки километър, измерен от повърхността на Земята.

#7

Дълго време се е смятало, че въздухът е еднородно вещество. Едва през 1774 г. Пристли открива кислорода, а през 1772 г. Ръдърфорд открива азота. Така през 18 век било установено, че въздухът е смес от газове.

#8

Олекването на въздуха при нагряване е причина за летенето на китайските фенери, които често могат да се видят в небето през последните години, както и на балоните.

#9

Както водата, така и въздухът е лош проводник на топлина. Поради тази причина той запазва част от топлината, която Земята получава от Слънцето и не позволява тя да изстине и да се превърне в леден къс.

#10

Кислородът се втечнява при минус 182,9 градуса по Целзий. Течният кислород също е син на цвят, както дебелия няколко километра слой газообразен кислород.

„Зелен буквар” е ново помагало за ученици от 1-4 клас и техните учители. Книгата представя всичко по-важно за природата и нейното опазване на достъпен за децата език. Тя е издадена по европроект, финансиран по Оперативна програма „Околна среда" (ОПОС) и се разпространява безплатно. Можете да изтеглите цялата книга на PDF от сайта на ОПОС тук

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 11 и 12 юли в студийния комплекс на Фен Фолк ТВ в София се проведоха селекциите за допускане до участие в "Детски Пирин Фолк" и Конкурсите за нова авторска песен и изпълнителско изкуство на "Пирин Фолк" Сандански 2020. Силната притегателна сила на фестивала събра на едно място участници от 8 до 80 години – всеки от тях силно мотивиран да се

С влогърство може да се живее в България КОЙ Е ТОЙ Слави Панайотов е най-известният и успешен влогър у нас. По-известен е и като Слави The Clasher, основател на едноименния български YouТube канал в мрежата за споделяне на видеосъдържание. Роден е през 1986 г. в Пловдив, завършва университет в Холандия със специалност хотелиерство и туризъм

Спортът е здраве! Спортът е дълголетие! Да бъдеш активен е от съществено значение, поради толкова много причини. Поддържането на добра форма е само една от тях. Хората, които спортуват редовно, както и професионалните спортисти знаят, че бягането и бързото ходене са сред най-полезните активности за нашето здраве