Омбудсманът на Азербайджан: Изборите в Нагорни Карабах нямат правна основа

https://www.24chasa.bg/novini/article/8630597 www.24chasa.bg

Докато светът се бори с инфекцията COVID-19, незаконните „избори“, организирани от Армения през окупираният район на Нагорни Карабах в Азербайджан, са ясен пример за политиката на агресия и деструктивната позиция на тази държава за подкрепа на сепаратизма и грубото нарушаване на международното право.

Това се посочва в позиция на омбудсмана на Република Азербайджан - Сабина Алиева, съобщиха от посолството на Азербайджан в България.

"Т. нар. „избори“ напълно противоречат на нормите на Конституцията на Азербайджан, на международното право и принципи, както и нямат правна основа", пише Алиева.

. По думите й в резултат на окупационната политика от страна на правителството на Армения, без да се съобразява с четирите резолюции на Съвета за сигурност на ООН (822, 853, 874 и 884) относно Нагорни Карабах и общите принципи на международното право, Нагорни- Карабах и други седем съседни области на Азербайджан все още са под окупация.

"В резултат на етническата чистка и окупационната политика на Армения един милион наши сънародници станаха бежанци и вътрешно разселени лица и всичките им основни права бяха сериозно нарушени".

"Ние сме дълбоко обезпокоени за нарушенията на примирието от арменските въоръжени сили, които непрекъснато стрелят по позициите на Република Азербайджан в различни посоки на фронта, както и по цивилни обекти", пише още тя.

По думите й многократните нарушения на Армения в контекста на международната сигурност и пандемията, която е глобален проблем, са ясни доказателства за неуважение и пренебрегване на международното право и принципите на хуманизъм.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Татуировка на малко сърце зад дясното ухо символизира любовта при Катрин Тасева, видя зоркото око на "България Днес". Рисунката върху кожата май не помага в последно време на грацията ни в художествената гимнастика. Наскоро тя обяви, че е развалила годежа си с бореца Николай Щерев, след като двамата бяха сгодени и трябваше да се врекат във вечна

"Като кажеш категорично на един мъж, че няма да стане, и той те оставя на мира" КОЯ Е ТЯ Джия е най-новото попълнение в попфолка. Истинското й име е Гергана Анчева и е родена на 29.11.1993 г. в Пазарджик. Занимава се с музика от 13-годишна. За себе си казва, че най-важното е да бъде заобиколена от любими, чисти хора

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес". Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск