РИА Новости: България не може да прости на Русия за собствените си грешки

https://www.24chasa.bg/novini/article/8630617 www.24chasa.bg
Снимка Румяна Тонева

„В България отново си припомниха обидите, нанесени от Москва. По-специално, там е много популярна представата, че Русия принципно пренебрегва ролята на българите в просвещението на славяните, създаването на кирилицата и, като следствие, руската литература“, пише Ирина Алкснис във водещия материал на руската агенция РИА Новости за деня. Статията е представена от "Фокус" без редакторска намеса.

Този път поводът беше изложба по повод Деня на славянската писменост и култура, поставената пред входа на Руския културно-информационен център (РКИЦ) в София. Писателят и журналист Огнян Стамболиев публикува гневна статия, в която се възмути от факта, че „руснаците, вместо да ни благодарят, все още крият и дори напълно отричат ролята и значението на българите в кръщението и създаването на тяхната литература“.

Като особено ужасен факт авторът посочва „предизвикателството“, което уж е отправил към България Владимир Путин с публичното си твърдение, че „азбуката на братята Кирил и Методий идва от… Македония“.

В този случай използването на частицата „уж“ е фундаментално, тъй като в действителност руският президент просто не е казал подобно нещо.

Точно преди три години наистина се разрази голям скандал около думите на Путин по тази тема, в който почти цялото държавно ръководство на България се отбеляза с остри изказвания, подобни на сегашните думи на Стамболиев. През май 2017 г. руският лидер, срещайки се с колегата си от Македония (тогава не от Северна), отбеляза, наред с други неща, че „писмеността дойде при нас точно от македонската земя“.

Формулировката е абсолютно правилна, както заяви и руското Министерство на външните работи, тъй като „още по времето на Римската империя регионът, където по-късно са родени и са работили Св. Св. Кирил и Методий, се нарича Македония“. И, разбира се, никой в Русия не се опитва да отрече приноса на Първото българско царство за създаването на славянска писменост, тъй като „това би било в противоречие с историческите факти“.

Освен това, точно такава формулировка (с оглед не на държавната принадлежност, а на историческия и географски район, където са се случили събитията) може да се счита за най-политически точна.

Регионът, сега разделен между Гърция, Северна Македония и България, има много бурна история, която трите държави през последните десетилетия успешно превърнаха в минно поле, където разпределят помежду си събития от преди повече от хиляда години. Историята за преименуването на Македония в Северна Македония под натиск от Гърция, недоволна от „узурпацията“ на името на нейната историческа провинция, е в същата линия като желанието на България да „приватизира“ създаването на кирилицата.

Неуморната и безкомпромисна борба на трите държави за тяхното велико минало изглежда особено впечатляваща на фона на тяхното доста потискащо настояще. Гърция се превърна в символ на социално-икономическата деградация на Южна Европа. Северна Македония се отказа от собственото си име с цел присъединяване към НАТО (едва след това Атина спря да блокира процеса). България сред новите членки на ЕС се превърна в може би най-яркият пример за самоунищожение и демонтиране на собствената си икономика в полза на Брюксел.

И да, и трите случая са придружени от засилване на антируската политика с внимателно изчисляване на обидите и травмите, нанесени от Русия. Най-различни скандали, от шпионски до религиозни, вече почти обичайно разклащат отношенията на Москва със страните от „македонската земя“.

Обикновено е прието това да се приписва на вредоносното влияние на Запада и особено на САЩ, които манипулират младшите си партньори, настройвайки ги срещу Кремъл. Срещат се и такива мнения, че Русия и принципно напразно някога е разглеждала тези държави като приятелски и братски, оказвайки им огромна помощ в течение на векове: нали е казано, не прави добро, за да не получиш зло.

Но има и предположения, че в настоящото раздразнение на Източна Европа или Гърция към Русия играе голяма роля и това, че нашата страна служи като доказателство за погрешността на направените избори и то е непряк упрек в предателство – не от Русия, а към самите себе си.

Социално-икономическите и политическите успехи на Западна Европа от миналото породиха в много от нейните източни и югоизточни съседи своего рода комплекс за непълноценност и усещане за втори клас хора. В резултат там се появи на бял свят идеологически урод, в който твърдата прозападна ориентация и съпровождащото я доброволно унизяване за сметка на приобщаването към „райската стълба“ на човечеството се компенсира от хипертрофирала гордост на нацията от великите постижения в миналото – понякога напълно реални, често митични, а понякога и просто изцяло измислени. В последното, например, постигна големи успехи Украйна.

И до определен момент всичко беше добре. Обкръжаващият ни свят потвърждаваше правотата на направения не просто политически, но и буквално цивилизационен избор.

Всичко обаче се промени, когато низвергнатата от геополитическия Олимп и пребиваващата в тотална бедност Русия се върна с нов модел на развитие и държавно влияние – без да се е отрекла от себе си, отказваща да играе по чужди правила и не просто живееща със сладки спомени от миналото си величие, а творяща отново история тук и сега. Това причинява голяма болка на много страни, с които Русия е свързана от векове с културна и истироческа близост, защото просто със своето съществуване тя им показва, че от тяхна страна всичко – саморазрушението и самоунищожението, деградацията и вричането във вярност на Запада – е било напразно.

Оттук и тази болезнена и изострено-политическа реакция на съседите на това, което в Русия се смята за актуално, основно сред учените – независимо дали произхода на славянската писменост за България или особеностите на взаимоотношенията между православните църкви за Гърция. Защото на тях не им е останало почти нищо. А останалото изпратиха съзнателно, със собствените си ръце и ентусиазъм, в хаоса на световната политика. Е, тъй като има естествена нужда да обвиняваме някого за всички неприятни преживявания и процеси, в този случай, разбира се, Русия е идеална мишена.

В крайна сметка това е много по-удобно, отколкото да поемете отговорността за собствените си решения и действия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес". Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани