Арестуваха 8 заподозрени за трафик на мигранти в Босна и Херцеговина

https://www.24chasa.bg/novini/article/8630763 www.24chasa.bg
Полициите на Босна и Херцеговина и Хърватия и Европол са заловили днес 8 заподозрени за трафик на мигранти СНИМКА: Pixabay

Полициите на Босна и Херцеговина и Хърватия и Европол са заловили днес 8 заподозрени за трафик на мигранти и са предотвратили прехвърлянето на 45 нелегални мигранти в Европейския съюз, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на босненските власти.

При обиски на няколко места в северозападната част на Босна и Херцеговина полицията е конфискувала мобилни телефони, лаптопи и други устройства, които могат да послужат за доказателство при разследването, съобщи държавната Агенция за разследване и защита /СИПА/, без да даде повече подробности за съдбата на заловените мигранти.

Задържаните са заподозрени в транспортиране, укриване и прехвърляне на мигрантите от Турция в Босна и Херцеговина, а оттам в членката на Европейския съюз Хърватия, съобщи прокуратурата и определи днешната операция като най-мащабната в региона от началото на годината, допълва БТА.

Така нареченият балкански маршрут на мигрантите, опитващи се да стигнат в ЕС през Турция, Гърция и страните от бивша Югославия, бе затворен през 2016 г, когато Турция се съгласи да задържа мигрантите на своя територия в замяна на парична помощ от ЕС и обещание за визова либерализация за турски граждани.

Босна и Херцеговина, която има 1000 километра граница с Хърватия, се превърна в алтернативен маршрут за мигрантите, тръгнали от Турция през Гърция, Албания и Черна гора, както и за блокираните в Сърбия мигранти.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена