Ливиу Драгня загуби дело срещу Еврокомисията в Съда на ЕС в Люксембург

https://www.24chasa.bg/novini/article/8631028 www.24chasa.bg
Ливиу Драгня СНИМКА: Ройтерс

Бившият лидер на румънските социалдемократи Ливиу Драгня загуби дело срещу Европейската комисия в Съда на ЕС в Люксембург, съобщава информационният сайт "Зиаре", цитиран от БТА.

Съдът е отхвърлил жалба на Драгня, с която той обвинява Европейската комисия, че не му е предоставила право на защита и не е спазила презумпцията за невинност по случая, разследван от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), касаещ румънската строителна компания "Тел Друм".

Жалбата на бившия лидер на сега опозиционната Социалдемократическа партия е обявена за недопустима и разходите по делото трябва да бъдат заплатени от г-н Ливиу Драгня, се посочва в решение на съда от 12 май.

Зиаре пояснява, че с делото срещу Европейската комисия Ливиу Драгня е искал индиректно да атакува доклада на ОЛАФ, който констатира злоупотреба с европейски средства от страна на компанията "Тел Друм". Този доклад доведе до повдигането на обвинения срещу Драгня от Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния. На практика Драгня е обжалвал в Съда на ЕС отрицателен отговор, който е получил от Европейската комисия по негова жалба срещу доклада на ОЛАФ.

Така нареченото "дело Тел Друм", което води румънската антикорупционна агенция, се базира на доклад на ОЛАФ, констатиращ огромна злоупотреба с европейски средства при строежа на пътища и препоръчващ възстановяване на цялата сума от 21 милиона евро. По това дело Ливиу Драгня е наказателно преследван по обвинения за сформиране на организирана престъпна група, злоупотреба със служебно положение и отклоняване на европейски средства чрез фаворизиране на компанията "Тел Друм" при възлагане на обществени поръчки. Престъпленията са били извършени по времето, когато Драгня бе председател на Окръжния съвет на Телеорман (2002-2012 г.)

Ливиу Драгня влезе в затвора през май 2019 г., след като получи присъда от три години и половина за подстрекаване към злоупотреба със служебно положение по дело за фиктивни назначения в Дирекцията за закрила на детето в окръг Телеорман.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на