ЦИК: Да падне забраната за данни в изборния ден

https://www.24chasa.bg/novini/article/8631061 www.24chasa.bg
Шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова получава проекта на “24 часа” за отпадане на лицемерната забрана.

Забраната за огласяване на резултати от екзитполове в изборния ден да отпадне или да бъде прецизирана, така че да бъде ефективна. Това предлага на парламента Централната избирателна комисия в анализа си проведените миналата година местни и европейски избори.

През февруари в Народното събрание бе сформирана работна група за промени на Изборния кодекс. Тя проведе няколко заседания, но от средата на март не се е събирала заради извънредното положение.

“Предлагаме да се преразгледа нормативната уредба, която в момента забранява публикуването на резултати от екзитполове в изборния ден, защото сега тя позволява да бъде заобикаляна от медиите и не е ефективна. Някои медии използват най-често социалните мрежи, за да публикуват резултати. Това води и до дискриминация между самите медии. От една страна, някои спазват забраната за огласяване на данни, а други пък публикуват такива на своите сайтове и когато констатираме нарушение, ги глобяваме. Трети, които публикуват данни в социалните мрежи, без да имат линк на сайта си, който да препраща към профил там, обаче не могат да бъдат санкционирани. Тази правна рамка не е ефективна, защото позволява да бъде заобиколена, а и санкциите, които налагаме, не водят до преустановяване на публикуването на данни”, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Комисията няма право на законодателна инициатива. Тя апелира депутатите да преценят дали забраната да се премахне, или да остане. А ако остане - как да се промени, така че да бъде ефективна, а не формална, уточни Андреев.

Инициатива за отпадане на лицемерната забрана поде “24 часа” и внесе предложение за законови промени до всички парламентарни групи.

При последния ремонт на Изборния кодекс преди година то дори бе прието от депутатите на първо четене, но отпадна при окончателното гласуване на текстовете. За всички предложения на ЦИК пък в интервю за “24 часа” разказа лично председателят на комисията Стефка Стоева още през март.

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Деца сираци от Северна Корея са живели в България в средата на 50-те години на миналия век. По-късно лидерът на комунистическата страна Ким Ир Сен се разпорежда те да бъдат върнати в родината им. След това следите на момичетата и момчетата се губят. Тайни и малко известни факти се разкриват в току-що миналия премиерата си филм "Децата на Ким Ир

Надя Валентинова е завършила поп и джаз пеене в НБУ като ученичка на поп и джаз певицата Стефка Оникян. През 1999 г. е носителка на втора награда за млад/нов изпълнител на последния официално проведен "Златен Орфей". Има още куп престижни призове. Надя е главен вокалист на хеви-метъл групата "Гранулом", Разполага с 12 различни бленди на гласа си

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска