Подсъдим бизнесмен или репресиран издател е Прокопиев? Цацаров го вижда в първата роля, за него важна е втората (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8631361 www.24chasa.bg
ИВО ПРОКОПИЕВ

l Шефът на антикорупционната комисия

писа на “Репортери без граници”, че

съдружникът в “Капитал” - Теодор Захов,

не е обвиняем по делата на “Алфа Финанс

Холдинг” и моли да няма спекулации с

“посегателство върху свободата на словото”

l Прокопиев отговори на бившия главен

прокурор, че исканията за конфискация

вероятно са законни като процедури, но

незаконни по същество

Какво е общото между Теодор Захов, Константин Ненов и Иван Ненков?

И тримата са съдружници на Иво Прокопиев. Първият е негов партньор в “Икономедия”, която издава седмичника “Капитал”, а другите двама са част от “Алфа Финанс Холдинг”. Константин Ненов и Иван Ненков бяха едни от най-добре информираните финансови журналисти, преди да преминат изцяло в бизнеса.

Теодор Захов, който е известно име в IT сектора, бе посочен в сряда от председателя на антикорупционната комисия Сотир Цацаров в писмо до президента на “Репортери без граница” Пиер Аски като доказателство, че никой не атакува медийния бизнес на Иво Прокопиев.

Обвинения в това се появиха в поредица от съобщения в “Туитър” от 22 май, в които организацията “осъжда растящия политически натиск над основната независима медийна група в България “Икономедиа”.

Бившият главен прокурор информира Пиер Аски, че комисията е внесла искане в Софийския градски съд за конфискация на незаконно придобито имущество за 451  476, 59 лв. То включва парични суми и акции, придобити в САЩ, Германия, Япония и Люксембург, и една семейна лодка.

По друг иск в Бургаския окръжен съд има молба за отнемане в полза на държавата на 198 927 389,22 лв. По това дело са запорирани недвижими имоти и акции.

“Това имущество няма никакво отношение към издателската дейност на Иво Прокопиев и неговата съпруга”, пише още Цацаров. Запорите и последвалите две искания за конфискация са след повдигнатите му от прокуратурата две обвинения. Едното е по делото за 33% държавен дял в ЕВН, а другото е за пране на пари. Разследването е за продажбата на акции от капитала на “Каолин”.

С аналогично обвинение са съдружниците на Иво Прокопиев в “Алфа Финанс Холдинг” - Константин Ненов и Иван Ненков. Това е компанията, която се занимава с основните бизнес активности на издателя. Имуществото на двамата също би следвало да е обект на проверка от комисията.

Проверките и обвиненията срещу Иво Прокопиев започнаха началото на 2017 година.

“Той има право да се защитава както по обвиненията в извършени престъпления, така и в производството по отнемане на незаконно придобито имущество, с всички средства, които намира за необходими. Струва ми се обаче, че правото му на защита следва поне да изключва спекулата, че се извършва посегателство над свободата на словото.”

Това пише до президента на “Репортери без граница” бившият главен прокурор. И още:

“Издателската дейност не е нито основен, нито единствен източник на доходи за г-н Прокопиев”, отбелязва председателят на КПКОНПИ. Уточнява още в писмото си, че според доказателствата

издателят

притежава

дялове и акции

в много

дружества

с различен предмет на дейност - финансови операции, банкова дейност, недвижими имоти.

“По нито едно от производствата, касаещи Иво и Галя Прокопиеви, не са претендирани и предприемани каквито и да е действия, свързани с издателската им дейност и с имущество, принадлежащо на “Икономедиа”, обяснява Цацаров.

Час по-късно Иво Прокопиев му отговори: “Изявлението на г-н Цацаров е само още едно доказателство за продължаващата политическа репресия срещу мен и съпругата ми Галя Прокопиева. Всички действия на прокуратурата срещу мен и фирми, в които съм инвестирал, докато г-н Цацаров беше главен прокурор, и в момента, са вероятно законни като процедура, но напълно незаконни по същество и представляват много грубо погазване на правото”, убеден е бизнесменът.

Той, заедно с Константин Ненов и Иван Ненков започват своята кариера като икономически журналисти в “Пари” в началото на 90-те години на миналия век. А през октомври 1993 г. Прокопиев е издател на в. “Капитал”. През 1996 г. е създаден инвестиционният посредник “Булброкърс”, където Ненов и Ненков изцяло преминават в бизнес територията, а Прокопиев притежава значителен дял.

През 1999 г. се появява “Алфа Финанс Холдинг”, в която тримата са съдружници. През 2000 г. холдингът придобива контролния пакет акции от “Каолин”. През следващите години навлиза в много бизнес сектори - в недвижимите имоти чрез “Ленмарк”, в телекомуникациите чрез “Спектрум нет”, във финансите с покупката на Интернационална Приватна Банка в Скопие, в енергетиката чрез “Соларпро”. В авиацията Прокопиев стъпва с придобиването на 50% от летище Пловдив. Холдингът има бизнес в България, Сърбия, Турция и Украйна. Една от последните му инвестции е в бизнеса със споделено наемане на коли в София. През годините активите под управление на групата са достигали над 2 милиарда лева.