Борисов обеща чисто нова детска болница. Бутат 42-годишния скелет в двора на Александровска (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8631377 www.24chasa.bg
БОЙКО БОРИСОВ

Ще е на същото място като клъстър от болници, има и парк

42 години след първата копка и близо 30 г., откакто строежът е напълно спрян, изоставеният бетонен скелет, предвиден за педиатрия, в двора на Александровска болница, ще бъде съборен и на негово място ще бъде изградена напълно нова национална многопрофилна детска болница.

Това решение обяви в сряда премиерът Бойко Борисов след среща с медици, родители и архитекти, които протестират срещу плановете на здравното министерство изоставеният строеж да бъде завършен, за да стане детска болница.

“С много любов искаме да направим новата детска болница. Нещо, което е

заченато в

проблем,

каквото и да направим, и златна да я направим, винаги ще има недоволни от нея. Затова решихме да съборим старата сграда, но мястото е много добро - в клъстер от други болници, в паркова среда”, коментира Борисов.

България е

единствената

страна в ЕС без

национална

детска болница

Строежът ѝ започва през 1978 г., но е спрян преди 30 г. Проектът получи зелена светлина за довършване в началото на 2019 г., когато здравният министър Кирил Ананиев поиска обследване на изоставения строеж в двора на Александровска болница. (Хронологията на събитията - виж в графиката долу, б.р.) 

Решението за новата болница да се ползва изоставеният строеж обаче бе атакувано от архитекти, родители и медици. Те обжалваха обществената поръчка за дострояването на болницата. Според тях при ползване на изоставения страеж в новата болница ще липсват клиники, строежът не отговаря на градоустройствения план и изискванията за съвременна детска болница.

ВАС и Комисията за защита на конкуренцията обаче не уважиха обжалването и в началото на януари 2020 г. здравното министерство обяви, че поръчката е спечелена от консорциум ДЗЗД “Детско здраве” с водеща компания “Главболгарстрой”. Освен тях оферти бяха дали още две обединения от фирми - едното с главно участие на “Климатроникс”, а другото на “Трейс Груп Холд”.

Протестите на инциативата “ЗА истинска детска болница” обаче продължиха - веднъж в началото на март, втори път на 17 май, след като на 2 април здравният министър Кирил Ананиев сключи договор с консорциума на “Главболгарстой”. Той е за близо 94 млн. лв. с ДДС и включва проектиране, строителство и авторски надзор. Консорциумът

има 1 година да

направи свое

обследване

на сградата и да представи проект за обществено обсъждане, обяви преди седмица Кирил Ананиев. (Как ще се развие проектът след решението за събаряне - виж карето.)

Заложените в договора действия предвиждали включително и събаряне на сградата, ако изпълнителят прецени. На този етап реално проект нямало и се протестирало срещу нещо, което все още не е готово, заяви тогава здравният министър в отговор на гражданските акции.

Премиерът Бойко Борисов обаче взе различно решение след разговор с протестиращите.

Според членове на работната група към Министерството на здравеопазването обаче, събарянето на скелета поставя в риск функциониращите болнични сгради, които са в близост до него. 

Освен това те не разбират каква промяна ще се постигне, след като ще се строи наново на същото място и в същите параметри. Сегашната сграда пък била достатъчно голяма, за да се поберат всички необходими клиники и лаборатории, отговори проф. Иван Литвиненко, който е част от работната група, на твърденията, че в проекта липсват важни клиники.

По-големият проблем според него е как обаче ще се осигури необходимият брой специалисти и как екипите на дадени клиники ще бъдат убедени да се преместят в новата болница. За разрешаването на този проблем обаче имало време, докато се строи болницата например, но с взетото решение тя да се събори, според него в близките 10 години Национална детска болница нямало да има.

Адвокат: Събарянетона старата сградае част от клаузитев договора с“Главболгарстрой”

Решението за събаряне на сградата, обявено вчера от премиера Борисо, предизвика въпроси дали ще бъде необходимо сключване на нов договор и провеждане на нова общестена поръчка, след като вече има подписан договор с консорциума от фирми на “Главболгарстрой”.

Според адвокат Минко Русинов, който е специалист по търговски дела и обществени поръчки до такъв развой няма да се стигне.

В обявлението на обществената поръчка е разписано, че се възлага задача за извършване на реконструкция на съществуващата сграда и ново строителство, което означава, че събарянето е част от клаузите на договора, обясни той пред “24 часа”.

Според Закона за устройство на територията обаче в такива случаи новият строеж трябва да отговаря в пълна степен като площ и височина на вече съборения, допълни още той.

Според него няма да се наложи и плащане на повече средства, защото в договора е разписано, че ще се заплати само за реално извършена дейност, а максималната сума за това са предвидените 94 млн. лв.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял