14-дневната карантина отпада от 1 юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/8632462 www.24chasa.bg

14-дневната карантина за всички влизащи у нас - и български и чуждестранни граждани, да отпадне от 1 юни. Тази идея обсъжда Националният оперативен щаб, като мярката ще бъде предложена скоро и на премиера Бойко Борисов.

Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг на щаба тази сутрин.

"Обсъждаме с правителството и с премиера преминаването на малко по-друг тип стратегия. Не толкова фокусиране на мерките за някой граничен контрол, защото той в голяма степен се обезсмисля, дори ще предложим премахване на 14-дневната карантина за влизащите в страната и български и чужди граждани и съсредоточаване върху възможностите за ранно откриване и съсредоточаване върху възможностите за ранно откриване на новозаразени", каза той в отговор на въпрос на "24 часа" дали с връщането на нормалния режим на работа и пълно присъствие в много от фирмите щабът обмисля промяна на стратегията си за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Идеята е работещите в РЗИ, които са ангажирани в момента по граничните пунктове, да се върнат по работните си места по територии, за да може там, където има контактни, съмнения или случаи, които наподобява коронавируса, те да бъдат навременно открити и да бъде ограничено дадено огнище.

Активни огнища в момента у нас няма, допълни още доц. Кунчев.

"След тези във Видин, Ямбол и частично в Сливен и Пазарджик, които са в голяма степен овладени, нямаме някакво ново активно огнище", каза той.

За ситуацията в Шумен, където беше установен положителен резултат на руски работник, дошъл у нас, за да строи "Балкански поток", доц. Кунчев обясни, че са изследвани 120 контактни на него лица, сред които са открити още 5 заразени, но всички са изолирани, под карантина и наблюдения са, така че и това огнище е овладяно.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на