Защитено жилище по швейцарско-италиански модел отваря врати в Панчарево

https://www.24chasa.bg/novini/article/8632656 www.24chasa.bg

Центърът осигурява денонощно наблюдение и рехабилитация за 25 души и дневни занимания с психолози и терапевти

- Социалната изолация задълбочава проблемите на хората с психични страдания

- От тревожни разстройства у нас страдат 11.4%, а от разстройства на настроението – 6.2%, сочат данни на МЗ

- Защитеното жилище се намира на брега на Панчаревското езеро

Уникално защитено жилище за пълнолетни хора с психични страдания отваря врати в Панчарево. То е създадено по швейцарско-италиански модел и е първото в България, в което се комбинират огромен брой услуги за нуждаещите се, различни медицински екипи и социални работници, уютна обстановка и местоположение, които благоприятстват лечението.

Защитеното жилище „Св. Рафаил“, което се намира край езерото, осигурява място за живеене на 25 души с психични страдания, а в сградата функционира още Дневен център и Център за социална рехабилитация и интеграция, които могат да се посещават през деня. Специалистите и терапевтите в „Св. Рафаил“ работят по утвърдена програма със социални и обучителни занимания, спортни дейности, творчески занимания, арттерапия и др.

Директор на дома е Мина Енева, психолог и ерготерапевт. Тя е създател на Сдружение Тацитус, който е специализиран в обучението и адаптацията на деца от аутистичния спектър. Тацитус обединява усилията на терапевти и родители на деца с аутизъм, каквато е и Мина Енева.

„Идеята ни беше да създадем защитена среда с професионална 24-часова грижа и навременна помощ за хората с психични страдания. Осигурени са отлични условия за терапия и рехабилитация, като целта ни е да помогнем на хората за реинтеграцията им в ежедневието и в обществото“, коментира Мина Енева. Според нея в България има много хора, които се нуждаят от подкрепа, но се притесняват да я потърсят. Социалната изолация и самотата през последните месеци оказват негативно влияние върху психичното здраве, но за хората с ментални страдания те могат да имат дългосрочни и сериозни последици.

В страната има няколко жилища от защитен тип за хора с психични разстройства, но нуждаещите се от извънболнична помощ са многократно повече. По данни на Министерство на здравеопазването българите най-често страдат от тревожни разстройства – 11.4% от населението, а от разстройства на настроението (депресии и афективни състояния) – 6.2%. Общо в световен мащаб над 450 млн. души по света имат психични разстройства, сочат данни на СЗО.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на