Фандъкова благодари на 238 доброволци и десетки фирми за даренията в борбата с коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/8632899 www.24chasa.bg
Йорданка Фандъкова СНИМКА: Десислава Кулелиева

С благодарност към общо 238 доброволци и десетки фирми, направили материлни дарения за над 414 000 лв. започна изказването си столичният кмет Йорданка Фандъкова на онлайн заседанието на СОС днес. 

"Време е да отправим благодарност към тези, които през последните два месеца и половина се включиха в преодоляването на тази невиждана криза. Справихме се със ситуацията, благодарение на стотиците фирми и доброволци, които подкрепиха усилията на общината в борбата срещу разпространението на коронавируса", заяви Фандъкова.

Тя отчете, че общината е получила материални дарения - храни, дезинфектанти, предпазни средства и медицинска апаратура на обща стойност 414 264 лв. Най-големите дарения за столицата са направени от фирмите "Фантастико", "Нестле България", "Панда - ИП", "Олимп - предпазни екипировки", "ОТС Фарма", "ВП брандс интернешънъл", "ЕМАГ интернешънъл", "Таргет 2017", "Чайна комюникейшън кънстракшън къмпани" и други.

"За мен всяко дарение - малко или голямо е важно. Затова искам да отправя специални благодарности към всички ученици, родителски настоятелства и директори на училища, които ми писаха и предоставиха хранителни продукти, които се полагат на децата, за най-уязвимите групи", подчерта Фандъкова.

Към 4 май в специалната дарителска сметка на общината пък са постъпили 43 329 лв. Голяма част от средствата са от общинските съветници, които се отказаха изцяло или частично от възнагражденията си.

"Не е разходван нито един лев, постъпил в тази сметка. Ще сформирам специална комисия, която да разгледа исканията на общинските болници. Софийският оперативен щаб няма да се разпуска, за да може да се подготвим за евентуална втора вълна. Средствата, постъпили в дарителската сметка ще отидат изцяло за подготовка на общинските болници - за закупуване на оборудване и предпазни средства", уточни Фандъкова.

Тя благодари на 238 граждани, записали се за доброволци, на 28-те души от столичното доброволческо формирование и на доброволците от БЧК, които помагаха по време на извънредното положение. Фандъкова подчерта ролята на общинската дирекция по аварийна помощ и превенция, чийто служители бяха през цялото време на първа линия, доставяйки храна на хора, поставени под карантина, и транспортирайки проби от тестове за коронавирус. Столичният кмет благодари още на служителите от социалния патронаж, почистващите фирми, Столичен инспекторат, цялото общинско социално направление, медиците от общинските болници, водачите в градския транспорт. Тя се обърна и към самите общински съветници и им благодари за това, че по време на извънредното положение са реагирали бързо за предприемането на спешни мерки.

Фандъкова отправи благодарности към Столичното РЗИ, ръководството на СДВР, на Националния оперативен щаб и лично на ген. Венцислав Мутафчийски за това, че винаги е бил на разположение за обсъждане на конкретни мерки за столицата.

"И накрая, но не на последно място - благодаря на всички софиянци, които въпреки трудностите, спазваха всички мерки и така помогнаха да се ограничи разпространението на заразата", заяви Фандъкова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на