Експерт: Опитите Китай да бъде съден за пандемията са против международното право

https://www.24chasa.bg/novini/article/8633177 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Опитите на някои американски представители да съдят Китай като причинител на пандемията от COVID-19 са явно нарушение на международното право, се казва в коментар на Хуан Дзин, председател на Китайското общество за международно право, публикуван във вчерашния брой на вестник „Жънмин жъбао", цитиран от Радио Китай.

Според информации в медии главният прокурор на щата Мисури Ерик Шмид е завел дело в местен съд, с което се изисква китайското правителство да поеме отговорност и изплати компенсации, заради глобалната пандемия.

Това е грубо нарушение на националния суверенитет на Китай и принципа за суверенно равенство на държавите, който е широко признат от международната общност и е записан в Устава на ООН, пише авторът на коментара. Отговорът на Китай на епидемията от COVID-19 е вид суверенно или публично действие, а не търговско, и по тази причина то е защитено от имунитета, който носи със себе си суверенността. Обвиненията, че китайското правителство е скрило епидемията, въз основа на което се искат компенсации, нямат фактическа нито юридическа основа в международното право.

Произходът на COVID-19 е въпрос, на който трябва да отговорят учените, и той не бива да се политизира. Според международното право той няма връзка с отговорността на една държава. Действията на китайското правителство за обявяване на информация за вируса и за контрол на епидемията са в съответствие с международните разпоредби в областта на публичното здравеопазване, пише още Хуан Дзин.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко