Вторият китайски самолетоносач „Шандун" излезе на тренировъчна мисия в открито море

https://www.24chasa.bg/novini/article/8633194 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Вторият китайски самолетоносач „Шандун" в момента провежда тестови и тренировъчни мисии на вода, потвърди Китайската централна телевизия, след появили се информации в социалните мрежи, че в понеделник корабът е видян да отплава от пристана си в Далиен, съобщава Радио Китай.

„Шандун" е първият разработен и построен изцяло в Китай самолетоносач. В репортажа на телевизията се казва, че епидемията от COVID-19 не е засегнала тренировъчните и обучителни дейности на екипажа му. „Частите на кораба трябва да формират независими и цялостни бойни способности и да се интегрират в бойната система на флота, колкото се може по-бързо", заяви Ли Юнсюен, един от командирите на „Шандун".

Самолетоносачът бе въведен официално в експлоатация на 17 декември миналата година с церемония във военноморската база в Саня, провинция Хайнан, след което се върна в Далиен за поддръжка. В снимките в социалните мрежи при сегашното му отплаване в открито море не се виждат самолети, но в репортажа на централната телевизия се видя, че има няколко изтребителя J-15. Това означава, че по време на тренировките вероятно ще се отработват мисии по излитане и кацане.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко