Ритонът на Божков следен денонощно с камера в музея, няма как да е откраднат

https://www.24chasa.bg/novini/article/8633348 www.24chasa.bg
Този ритон Божков публикува във фейсбук с твърдението, че снимката му е изпратена с предложение за продажба

Антикварната колекция на Васил Божков, която се съхранява в Националния исторически музей, както и всички действия на музейните работници, свързани с нея, се заснемат с видео 24 часа в денонощието, обясниха служители на НИМ. Тези записи ще бъдат предоставени в съда и така категорично ще докажат, че твърденията на самия Божков за откраднат негов сребърен ритон са евтина пропаганда.

Оня ден обвиняемият Васил Божков, който се укрива в Дубай в имот на румънеца Йон Бекали, се оплака, че антикварен магазин в Западна Европа предлага за продан сребърен ритон от колекцията му, който бил иззет от офисите му.

Това предизвика много остра реакция от шефката на музея Бони Петрунова, която се грижи за иззетите антикварни предмети от офисите и дома на Васил Божков.

Служители на музея казаха за "24 часа", че всички техни действия по съхраняването на колекцията, както и физическото им съхраняване 24/7 се видеозаснемат. Това се прави, защото знаят, че си имат работа с ДС и ще бъдат подложени на непрестанни атаки. Тези записи ще бъдат предоставени в съда, от което ще се види, че твърденията са евтина пропаганда.

Хора от антикварния бизнес казаха за "24 часа", че едва ли в тази пандемична обстановка е възможно ценен антикварен предмет да бъде изнесен при напълно спрели пътувания из Европа. Дори и да е бил откраднат, евентуалният разбойник би я предложил на Божков да си го откупи, а не да я изнася до европейски антиквар, който тутакси да го обяви за продан и предложи на избягалия обвиняем. Твърде е сложно, за да е реалистично.

Дори и да се допусне, че служителите в българските музеи са продажни и алчни, едва ли са загубили инстинкта си за самосъхранение.

Ако искат да крадат от поверените им предмети - хиляди на брой, те можеха да откраднат нещо друго, не по-малко ценно, а не точно веществено доказателство от дело с голям интерес срещу милиардер с политически и всякакви връзки. От една страна, те ще се конфронтират с правосъдието, от друга - с влиятелен човек. Защото макар и иззети, тези предмети не са още конфискувани и са собственост на Божков, който, както и да завършат процесите срещу него, ще продължи да се грижи за имуществото си.

Затова версията, която съобщава Васил Божков, е много малко вероятна. Освен това неубедително звучи и начинът, по който предметът е бил разпознат - само по описания.

Яснота по въпроса може да даде прокуратурата, като просто покаже предметите, които са иззети. Но там има твърда позиция, че няма да влизат в обяснителен режим с избягалия обвиняем и каквото имат да казват и показват, ще се случи в съда на процесите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България