Джамиите в Турция отварят за петъчната молитва

https://www.24chasa.bg/novini/article/8633364 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Джамиите в Турция отварят отново врати за петъчната молитва утре, след като от средата на март масовите богослужения в храмовете бяха забранени, съобщава информационният сайт Т24.

Петъчната молитва обаче ще се извършва при определени правила. Тя ще се провежда в дворовете на джамиите или на определени от местните власти места като училищни дворове и площади, така че да бъде спазвана социална дистанция, предава БТА. 

Няма да се извършва абдест (ритуално измиване преди молитвата) в джамиите, където шадраваните ще останат затворени, а всеки вярващ ще трябва да извърши това у дома.

Задължително е носенето на маска в мюсюлманските храмове. Всички ще трябва да използват и собствени молитвени килимчета, на които да извършват намаза.

Хора, спрямо които има ограничения да излизат, както и такива със симптоми на вирусни заболявания, няма да бъдат допускани.

Отменя се предварителната проповед (вааз) на петъчните молитви, които ще бъдат възможно най-кратки. Няма да се използват също и предназначените за общо ползване броеници, стативи за четене, обувалки и пр.

Турция прекрати груповите молитви на 16 март с цел да ограничи разпространението на коронавируса в страната, напомня Т24.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Десетки обяви за намерени стотици регистрационни номера на коли се появиха в социалните мрежи. Това стана след страхотния порой, който се изсипа над София в понеделник вечерта. Улиците на много столични квартали се превърнаха в пълноводни реки, по които се носеха дори тежки коли. Много от автомобилите са останали без табели

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

В крак с последните модни тенденции е лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". За лятната си разходка из столицата той заложи на прасковено сако и шал в същия тон. Визията на Минчев е завършена с бели кубинки и бял панталон, като акцент на обувките му са илюстрации на светкавици. Снимки: България