Депутатите приеха годишния доклад за състоянието на армията

https://www.24chasa.bg/novini/article/8633460 www.24chasa.bg
След дълги дебати депутатите приеха годишния доклад за състоянието на българските войски.

С 93 гласа „за“, 0 „против“ и 30 въздържали се, депутатите приеха доклада за състоянието на въоръжените сили.

Докладът посочва, че фокусът на българската армия през 2019 г. е бил над модернизацията и постепенното на средствата за отбраната. Основните изводи от докалада са, че армията ни може да изпълнява всички свои задължения, но с ограничения. Основните проблеми за нашите военни са стара техника и снаражение, посочва още докладът.

Безпощадно точен и истински доклад за отбраната за 2019 г., така го определиха от „Обединени патриоти“. „Най-ценната част са изводите. Те са направени с голяма точност. През първите години на демокрацията армията беше въведена в кьор сукак“, каза Борис Вангелов от ОП и призова БСП да размислят по темата с отбраната и да я включат в своите приоритети за национален консенсус, както са го направили и по темата за Македония.

„Трябва да бъдем единни в поставянето на българската армия на пиадестал“, каза още Вангелов и отбеляза, че се следва планът за нарастване на разходите за отбрана, който трябва да е 2% от БВП до 2024 г.

Множество проблеми с военослужещите, никакви промени в доклада от миналата година за 2018 г. и твърде бавно подобряване на войските ни, съзряха от опозицията. „Започнаха проектите за модернизация, които и ние подкрепяме, но ако махнем ръстът в разходите за отбрана от покупката за модернизация на ВСС, то ръстът в инвестициите за армията са само 0,11%, а се хвалим“, каза соц депутатът Николай Цонков като визира купуването на осемте самолета F-16.

„Докладът е обективен и критичен и общо взето снимката за миналата година е точна“, каза бившият вътрешен министър Валентин Радев. „Имам забележки към доклада. Ето няколко проблема. Недокомплект 26%. Резерва 13% само. Защо се случва това? Има нещо, което е извън възможностите на отбраната, а вдигаме заплатите и възрастта, обновяваме техниката“, каза още Радев и добави, че е нужно да се промени оценявачната система за ученията и не отново военните да следят с какво се променят способностите на армията.

За пръв път по вемето на третото правителство на Борисов се купуват бойни средства, отбеляза още Радев. „Бойни средства, а не транспортни седства, както са се купували при управлението на БСП, когато имаше най-много пари за въоръжените сили“, добави той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 73-годишна възраст легендарният треньор Люпко Петрович живее по-здравословно от всякога! В това се убеди лично репортер на "България Днес". Сръбският специалист, който за последно през миналата година води ЦСКА-София, е започнал редовни СПА процедури. Освен това е отказал цигарите и е намалил алкохола

На море семейно си изкарва почивката бившият депутат Добромир Гущеров, видя "България Днес". Милионерът е заедно със съпругата си, дъщеря си Мартина и нейния годеник, футболиста Димитър Евтимов, край морето. Преди да се отправи към плажната ивица, фамилията сяда в заведение край брега за чаша освежаващо кафе

Любопитна и провокативна реклама заснеха заедно най-сексапилната спортна репортерка в Италия Дилета Леота и голямата звезда на "Милан" Златан Ибрахимович. Двамата застанаха зад камерата в клип на популярна компания за индивидуални фитнес тренировки. За целта красивата италианка нахлузи боксови ръкавици и започна да удря плочките по корема на