10 любопитни факта за растенията

https://www.24chasa.bg/novini/article/8633469 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Растенията са изключително важна част от природата на нашата планета. Без растенията животът на Земята е немислим. Това е така, защото чрез процеса фотосинтеза растенията хранят не само себе си, но и останалите организми на планетата.

Днес ви представяме 10 любопитни факта за растенията, които са включени в “Зелен буквар” - най-новото помагало, което излезе от печат преди броени дни. Книгата се разпространява безплатно със съдействието на Оперативна програма “Околна среда”.

#1

Растенията изглеждат неподвижни, но това не е така. Те не могат сами да се преместват от едно място на друго, но отделни техни части се движат. Например корените растат надолу и така проникват все по-дълбоко в почвата. Стъблата растат нагоре. Растейки, бръшлянът пълзи все по-високо и може да обгърне цели сгради.

#2

Поради прикрепения си начин на живот растенията не могат да си търсят храна. Те са приспособени сами да си я изработват. „Фабрики“ за храна са листата им. Има обаче и насекомоядни растения - те се хранят, улавйки насекоми, кацнали върху листата им.

#3

На Земята живеят повече от 320 000 вида растения, от които в България се срещат над 7500.

#4

Мъховете имат значение за укрепване на почвата срещу ерозия. Торфените мъхове са изключително важни за образуването на торф – тъмнокафява маса от частично разложени растения, която се използва като гориво и тор. Освен това мъховете „поглъщат“ някои отровни елементи, например, тежки метали и така участват в пречистването на замърсени места в природата.

#5

В тялото на иглолистните растения има канали, пълни със смес от етерични масла и смоли. При нараняване (например на стъблото) сместа изтича и затваря раната.

#6

Обикновеният смърч е най-високото дърво, установено в България. Достига 30–50 м, а в отделни случаи над 70 м височина. Живее до 200–300 години. Расте главно по северните склонове на планините на 1400–2200 м надморска височина. В повечето случаи у нас на Коледа се продават смърчови дръвчета.

#7

Гъбите не са част от растителния свят, макар да приличат на растенията по това, че водят прикрепен начин на живот. Гъбите не съдържат зеленото багрила хлорофил и не могат да фотосинтезират. Те се хранят с готови хранителни вещества, останали от мъртви гниещи организми, разтворени в почвата. Гъбите са отделна група организми, подобно на растенията и животните.

#8

Лишеят не е един организъм. В тялото му неразделно присъстват и си сътрудничат гъба и водорасло. Гъбата изсмуква от кората на дърветата, скалите или почвата вода и минерални вещества, а водораслото фотосинтезира.

#9

Най-старото дърво в България е Гранитският дъб. Той е широколистно дърво от вида летен дъб. Намира в с. Гранит, област Стара Загора. Възрастта му се изчислява на около 1650 години. Обиколката на стъблото му е 7,45 м, а височината – 23,4 м. През последните 20 години дървото бавно изсъхваше. Днес от огромната му зелена корона е останал само сух скелет с няколко живи клона. Подкрепян е от метална конструкция.

#10

Байкушевата мура е от вида черна мура. На своите около 1300 години тя е най-старото иглолистно дърво в България и едно от най-старите дървета в света. Височината й е 26 м, дебелината на ствола е 2,5 м, а обиколката – 7,6 м. Намира се в Пирин, на около 15 км от Банско и на 300 м от хижа „Бъндерица“.

„Зелен буквар” е ново помагало за ученици от 1-4 клас и техните учители. Книгата представя всичко по-важно за природата и нейното опазване на достъпен за децата език. Тя е издадена по европроект, финансиран по Оперативна програма „Околна среда" (ОПОС) и се разпространява безплатно. Можете да изтеглите цялата книга на PDF от сайта на ОПОС тук

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 11 и 12 юли в студийния комплекс на Фен Фолк ТВ в София се проведоха селекциите за допускане до участие в "Детски Пирин Фолк" и Конкурсите за нова авторска песен и изпълнителско изкуство на "Пирин Фолк" Сандански 2020. Силната притегателна сила на фестивала събра на едно място участници от 8 до 80 години – всеки от тях силно мотивиран да се

С влогърство може да се живее в България КОЙ Е ТОЙ Слави Панайотов е най-известният и успешен влогър у нас. По-известен е и като Слави The Clasher, основател на едноименния български YouТube канал в мрежата за споделяне на видеосъдържание. Роден е през 1986 г. в Пловдив, завършва университет в Холандия със специалност хотелиерство и туризъм

Спортът е здраве! Спортът е дълголетие! Да бъдеш активен е от съществено значение, поради толкова много причини. Поддържането на добра форма е само една от тях. Хората, които спортуват редовно, както и професионалните спортисти знаят, че бягането и бързото ходене са сред най-полезните активности за нашето здраве