ВМРО с второ предложение срещу фалшивите новини - всеки сайт да има отговорно лице

https://www.24chasa.bg/novini/article/8633849 www.24chasa.bg
Александър Сиди

Всеки сайт да има лице отговорно за информацията, която се публикува и то да понася съдебна отговорност. Ако такова лице не е посочено, то сайтът да се спира. Това предлагат от ВМРО със законопроект за промени в Закона за личните данни. Това е второ предложение на патриотите срещу фалшивите новини.

„Влизането, в който и да било сайт, без значение дали е медия или е сайт на магазин, трябва в него да има задължително администратор на личните данни и той трябва да е написан някъде. Това лице би трябвало да носи отговорност, когато имате забележки по съдържанието на сайта. Ввие да можете да насочите своите съдебни искове срещу лицето, което администрира личните данни, а в последствие в съдебна процедура да се уточни кой е авторът на този материал и съответно той да понесе своята законодателна отговорност за фалшиви данни, които накърняват доброто име на физическо или юридическо лице“, коментира депутатът Александър Сиди.

Според европейския регламент по GDPR всеки един сайт би трябвало да има лице, което да отговаря за личните данни, но в България не е така, отбеляза още Сиди.

„Даваме възможност който и да е сайт, който не притежава такава информация на собствената си страница да може да бъде спиран и съответно да се спира достъпа до него. Всички фалшиви сайтове ползват този подход. Там няма лице за контакт, няма никакъв реален човек зад сайта и съответно биват разпространявани през социалните мрежи“, обясни депутатът от ВМРО.

Водят се разговори по темата с ГЕРБ, които имат подобно предложение, но с по-дълга съдебна процедура. Още следващата седмица ще има допълнителни разговори по темата между коалиционните партньори, обясни Сиди. Подобна идея има и депутатът от управляващите Тома Биков, който е представял визията си в борабата с дезинформацията от трибуната в парламента.

Преди месец от ВМРО внесоха предожение за промени в медийния закон. С него се очаква да бъде ограничено разпространението на фалшивите новини. Отново спиране на сайтове, но и затвор от 3 г., а правомощията за това да са в ръцете на СЕМ, искат патриотите с предложението си, което ще се разглежда днес в комисията по култура и медии. Очакванията са да не бъде подкрепен от другите парламентарни групи.

„Тези законодателни промени са насочени към онези, които се наричат „медии“, но нямат нищо общо с медийните стандарти. Нито имат редакционна колегия, нито екип от журналисти. Това са фалшиви блогове на разни хора“, каза още Александър Сиди.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Десетки обяви за намерени стотици регистрационни номера на коли се появиха в социалните мрежи. Това стана след страхотния порой, който се изсипа над София в понеделник вечерта. Улиците на много столични квартали се превърнаха в пълноводни реки, по които се носеха дори тежки коли. Много от автомобилите са останали без табели

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

В крак с последните модни тенденции е лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". За лятната си разходка из столицата той заложи на прасковено сако и шал в същия тон. Визията на Минчев е завършена с бели кубинки и бял панталон, като акцент на обувките му са илюстрации на светкавици. Снимки: България