Пуснаха Маринела Арабаджиева, спряха делото срещу мъжа й

https://www.24chasa.bg/novini/article/8634231 www.24chasa.bg
Маринела и Ветко Арабаджиеви

Маринела Арабаджиева да бъде освободена незабавно, разпореди преди минути състав на специализирания съд с председател Христина Михайлова. Днес бе взето решение бизнесдамата вече да бъде под домашен арест в жилище на улица "Любата" в София. 

Съдът спря делото срещу съпруга й Ветко Арабаджиев, а папките с доказателства срещу него и останалите 7 подсъдими за участие в организирана група за данъчни измами и пране на пари върна на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения. 

Причината делото в спецсъда срещу Ветко Арабаджиев да бъде спряно е висящо дело в Испания, свързано с нова европейска заповед за арест на Арабаджиев, издадена от прокуратурата на 24 април т.г.

По неофициална информация по това дело вече имало произнасяне на първоинстанционния съд в Мадрид, но се очаква да се произнесе още една инстанция. От решението на испанските власти зависи дали Арабаджиеви ще могат да бъдат съдени за данъчни престъпления, за които не са предадени на България при екстрадирането им  през май 2019 г.

Специализираният съд отказа днес да намали паричните гаранции на Арабаджиев-син и други подсъдими по делото.

Мярката за неотклонение на Ветко Арабаджиев "задържане под стража" също е изменена в домашен арест, но засега той няма да бъде освободен незабавно като съпругата си Маринела.

Причината е, че по отношение на него решението  подлежи на протест и обжалване пред Апелативния специализиран съд. Дали Ветко Арабаджиев ще отиде под наблюдение в къща в Бояна, посочена по-рано от него и защитата му, ще стане ясно след още едно закрито заседание на апелативните съдии. Срок за произнасяне обаче няма. 

Ветко Арабаджиев участваше в днешното заседание дистанционно чрез скайп връзка от частна столична болница, където е под охрана от месеци. Съпругата му бе доведена от затворническата болница на софийския затвор. В края на заседанието, след като чу, че я пускат под домашен арест, тя каза тихо и смирено: "Благодаря!"