Пуснаха Маринела Арабаджиева, спряха делото срещу мъжа й

https://www.24chasa.bg/novini/article/8634231 www.24chasa.bg
Маринела и Ветко Арабаджиеви

Маринела Арабаджиева да бъде освободена незабавно, разпореди преди минути състав на специализирания съд с председател Христина Михайлова. Днес бе взето решение бизнесдамата вече да бъде под домашен арест в жилище на улица "Любата" в София. 

Съдът спря делото срещу съпруга й Ветко Арабаджиев, а папките с доказателства срещу него и останалите 7 подсъдими за участие в организирана група за данъчни измами и пране на пари върна на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения. 

Причината делото в спецсъда срещу Ветко Арабаджиев да бъде спряно е висящо дело в Испания, свързано с нова европейска заповед за арест на Арабаджиев, издадена от прокуратурата на 24 април т.г.

По неофициална информация по това дело вече имало произнасяне на първоинстанционния съд в Мадрид, но се очаква да се произнесе още една инстанция. От решението на испанските власти зависи дали Арабаджиеви ще могат да бъдат съдени за данъчни престъпления, за които не са предадени на България при екстрадирането им  през май 2019 г.

Специализираният съд отказа днес да намали паричните гаранции на Арабаджиев-син и други подсъдими по делото.

Мярката за неотклонение на Ветко Арабаджиев "задържане под стража" също е изменена в домашен арест, но засега той няма да бъде освободен незабавно като съпругата си Маринела.

Причината е, че по отношение на него решението  подлежи на протест и обжалване пред Апелативния специализиран съд. Дали Ветко Арабаджиев ще отиде под наблюдение в къща в Бояна, посочена по-рано от него и защитата му, ще стане ясно след още едно закрито заседание на апелативните съдии. Срок за произнасяне обаче няма. 

Ветко Арабаджиев участваше в днешното заседание дистанционно чрез скайп връзка от частна столична болница, където е под охрана от месеци. Съпругата му бе доведена от затворническата болница на софийския затвор. В края на заседанието, след като чу, че я пускат под домашен арест, тя каза тихо и смирено: "Благодаря!" 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена