Няма да има квоти за българска музика в радиото и телевизиите (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8634744 www.24chasa.bg
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за закрила и развитие на културата СНИМКА: Архив

Няма да има квоти за повече българска музика в радио и телевизионния ефир. Това решиха депутатите днес на заседание на парламентарната комисия по културата и медиите като отхвърлиха проекта за промени в Закона за радиото и телевизията на ВМРО с 13 гласа “въздържали се” и само двама “за”.

Проектът за промени в Закона за радиото и телевизията се гледа днес на първо четене в комисията. От ВМРО предлагаха най-малко 1/3 от дневното музикално съдържание в радио и телевизионния ефир да бъде предназначен за българска музика, като от това време се изключват новините, филмите, спортните предавания и рекламите. Друго от предложенията бе 1/2 от българската музика да бъде с текст на български език, а въвеждането на тези квоти трябва да се осъществява в периода между 06:00 ч. и 22:00 ч.

Ако приемем този законопроект, ще трябва силово през закона да наложим на телевизиите и радиата квотен модел, с което те не са съгласни. Изразявал съм подкрепа българската музика да присъства повече в медиите, но когато съм го коментирал и с колегите от Музикаутор и други, сме се съгласявали и че не трябва да се налага по този начин, коментира Тома Биков от ГЕРБ.Има опит за конкретизация какво е българска музика - че един от авторите трябва да е български гражданин. Има какви корекции да се направят и там. Друг е въпросът колко всяка една българска песен стимулира използването на български език и доколко го вербализира. Според мен този дебат трябва да продължи. Нашата група ще се въздържи по този въпрос, защото проблемът не е никак малък, продължи той. Обясни, че ГЕРБ ще се въздържат, но този дебат трябвало да продължи.

Аз съм “против“ да се стимулира шоубизнесът, “за” съм да се стимулира културата. Според мен в този закон се стимулира всичко и за съжаление се налага силово върху медиите”, каза още той.
От ДПС също обявиха, че ще се въздържат да подкрепят закона, защото били против това да се уреждат отношения през закон.

Социалистите освен, че не подкрепиха законопроекта, припомниха и, че те самите са предложили много по-добър такъв през февруари месец и не се е приел. Тогава те предложиха субсидията, която БНТ и БНР получават от държавата, да е изрично записана в Закона за радио и телевизията и да бъде обвързана с Брутния вътрешен продукт на страната, както и да се създаде т.нар. фонд Радио и телевизия. От БСП предлагаха фондът да е задължен да отделя по 5% от общите си постъпления годишно за определени доставчици, което възлизаше на 10 млн. годишно.

Радиостанциите логично не искат да бъдат принуждавани и ние затова тогава ви предложихме да не ги задължаваме, а да ги стимулираме. Не приехте предложението ни тогава. Финансовият министър също не се съгласи. До ден днешен вие не сте предложили по никакъв начин да бъдат стимулирани тези медии. Гарантирам ви обаче, че дори да бъде приет този законопроект, няма как в пазарна икономика да бъде приложен режимът, който предлагате, пише го и в становищата, които са ви пратили, категоричен бе червеният Антон Кутев, който бе гост на заседанието.

Почувствах се зле миналия път, когато се отнесохте леко подигравателно към нашето предложение. Аз бих искала това да се случи, защото аз съм независима - музикант и композитор, не съм към големите фирми. Тогава не само, че не ни подкрепихте, а меко казано се подиграхте на това, което предлагаме. Раздвоена съм как да гласувам, каза пък колежката му Нона Йотова.

Мен много ме притеснява думата квота. В една демокрация да се правят ограничения в малко сложно. С квота ще накараме хората да слушат някаква музика, която може и да не искат, но не е в това демокрацията, каза пък шефът на ресорната парламентарна комисия Вежди Рашидов.

Квоти за защита на българската музика има, но проблемът е, че не са в България, а в Македония, каза Иван Димитров от Музикаутор. Той обясни, че гледната точка на българина не се засяга по никакъв начин. Подчерта, че в законопроекта на БСП се е предлагало нещо, което не се прави никъде.

“Трябва да защитим българската музика, а не да слушаме гръцка музика пред Бачковския манастир”, отсече той.

В крайна сметка обаче законопроектът бе отхвърлен от комисията. Подкрепа не получиха и промените, които патриотите предложиха в Закона за радиото и телевизията, но за борбата с фалшивите новини. В разгара на извънредното положение от партията на Каракачанов предложиха затвор до 3 г. за разпространяване на фалшиви новини и затваряне на сайтове. Законопроектът предвиждаше и имуществена санкция от 500 до 2 хил. лв. за собственика на домейн с текст без автор, който разпространява “дезинформация в интернет среда”. СЕМ пък щеше да получи правомощия да “надзирава” тези сайтове.

Против съм да даваме повече правомощия на СЕМ. Моето мнение е, че СЕМ в този си вид е абсолютно безполезен, каза соцдепутатът Александър Симов. Той припомни, че от медийния регулатор се оплаквали, че са недофинансирани, че администрацията им е натоварена и ако това се приемело, щяло да се превърне в едно министерство на истината, което не може да се справи с тази задача.

Не съм съгласен тези промени да минават през този закон. Вкарвайки ги в този закон, правим фалшивите сайтове медии. Съгласни сме, че тези сайтове трябва да бъдат възпрепятствани. Истината е, че това не са медии. Те не плащат никакви данъци и могат много лесно да бъдат продавани на някои заинтересовани, защото такива има. Трябва да мислим как да възпрепятстваме тези сайтове. СЕМ няма капацитет да упражнява такъв контрол, категоричен бе и Биков. И допълни, че трябва да се направи дебат по темата, за да е сигурно, че нито едни медии няма да пострадат.

Аз съм сигурна, че този, който намери формулата как да се различават фалшивите новини, е следващият носител на Нобелова награда, каза пък депутатът от ДПС Велислава Кръстева.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на