Урсула фон дер Лайен: Нужни са десетки милиарди евро за ваксина срещу COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/8635156 www.24chasa.bg
У. фон дер Лайен Снимка: Ройтерс

Откриването на ваксина срещу COVID-19 ще бъдат необходими десетки милиарди евро, съобщи днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Вирусът на новата болест продължава да се разпространява по света и без ваксина няма да го победим, добави тя, цитирана от БТА.

Фон дер Лайен съобщи, че на 27 юни ще участва във втора донорска конференция за събирането на средства за откриването на лек. Досега ЕС успя да привлече близо 10 милиарда евро за тази цел.

Новата конференция е открита за участието на всички - държави, дружества и граждани. Досега участие са потвърдили 15 правителства, уточни председателят на ЕК.

Фон дер Лайен настоя, когато ваксината бъде открита, да бъде достъпна и да бъде предоставена на целия свят. Трябва да бъдем бързи, да действаме заедно и да разполагаме с пари - десетки милиарди. Това ще ни спести трилиони в бъдещето, добави тя. 

ЕС планира постоянен резерв от важни лекарства и
медицинско оборудване

Европейската комисия каза днес, че иска да създаде постоянен резерв от важни лекарства и медицинско оборудване за справяне с недостига, от който от години страда Европейският съюз и който се влоши при пандемията от Ковид-19, предаде Ройтерс.

Резервът ще бъде финансиран от нов бюджет за здравеопазване в размер на 9,4 милиарда евро, предложен вчера от ЕК.

Предвижда се резервът да допълва извънредния запас на стойност 380 милиона евро, създаден в началото на пандемията от коронавирус, след като много страни от ЕС изпитаха остър недостиг на маски, оборудване за тестове, апарати за обдишване, лекарства за интензивно лечение и други важни материали.

ЕС иска да натрупа запас от дезинфектанти, реактиви за тестване и диагностициране, защитно оборудване и важни лекарства, показва документ на общността.

Предвижда се също така допълнителното финансиране да бъде използвано за придобиване на ваксини, от които често има недостиг в ЕС и които се произвеждат предимно извън общността.

ЕК каза, че иска да предложи стимули за фармацевтичните компании, за да разработват и произвеждат ваксини в Европа и да преместят производствения капацитет за лекарства и техните химически съставки, които в момента се внасят главно от Индия и Китай.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на