Отварят мярката 60/40 за почти всички фирми

https://www.24chasa.bg/novini/article/8635655 www.24chasa.bg
ДЕНИЦА САЧЕВА

Трябва само да докажат 20% спад на приходите, отпада изискването за непълно работно време и затваряне на отдели или цехове

Новият дизайн на мярката ще е от 1 юли до 30 септември, по нея ще се наемат и безработни

Мярката 60/40 ще бъде отворена за почти всяка фирма в страната, като голяма част от ограниченията, предвидени в момента за кандидатите за тази помощ, ще отпаднат.

По тази мярка държавата подпомага за не повече от 3 месеца бизнеса с плащането на заплатите, като поема 60% от осигурителния доход на работниците и същия дял от осигуровките, за да не бъдат съкращавани хора в кризата.

Бизнес от всеки сектор на икономиката вече ще е допустимо да се възползва от помощта, единственото изискване ще е да докаже 20% спад на приходите заради коронакризата.

Досегашните изисквания фирмите да са въвели непълно работно време, както и условието да важи за сектори на икономиката, които са затворили цехове и отдели заради заповед на здравния министър, отпадат. Освен това с тази помощ вече ще се финансира и наемането на безработни.

Новият дизайн ще бъде факт от 1 юли и ще важи до 30 септември, обясни социалната министърка Деница Сачева.

Разчетите на социалното министерство показаха, че от допълнителния 1 млрд. лева, които бяха дадени за мярката, във фонд “Безработица” на НОИ се очаква да останат

неусвоени около

300-400 млн. лв.

към края на юни, когато изтича срокът ѝ. Ако има възможност и достатъчно средства, мярката може да продължи и до края на годината, обясни Сачева пред БНТ в сряда вечерта.

Според министърката парите във фонда ще са достатъчни и за плащането на обезщетения на безработни, ако има втора вълна на съкращения до края на годината.

Вероятно без право на помощ по тази схема отново ще останат образователният и здравният сектор, които получават финансиране от държавата.

От 1 до 15 юли пък започва кандидатстването и за новата помощ от 290 лв. на работник за автобусните компании. Тя ще е за срок от 6 месеца. Условието е фирмите да са преустановили поне част от дейността си по време на извънредното положение или след него. Допустимо било и да са възстановили работа с непълно работно време за всички служители или за част от тях. Така, ако се прибави и помощта по 60/40, то

помощта за

автобусните

превозвачи

вече ще е в

съотношение

80/20

За помощ в заплатите на несъкратени шофьори са отделени 40 млн. лв., а общият бюджет на тази мярка ще е 85 млн. лв. Тепърва се водят разговори и се правят разчети кои да са останалите браншове, които ще имат право на помощта.

240 хил. души ще запазят работата си благодарение на мярката 60/40, като над 14 хил. фирми са са подали заявления за помощта, отчетоха от социалното министерство. Националният осигурителен институт вече е превел близо 53 млн. лв. на 8516 компании. С парите ще бъдат изплатени 60% от възнагражденията и осигуровките на 131 727 служители. Останалите 40% се поемат от работодателите. При последния транш са преведени около 8 млн. лв. за запазване на заетостта на 15 893 работници от над 900 предприятия.

През април, който е най-тежкият месец от коронакризата, 87 140 души са се регистрирали като безработни. Това е увеличение над два пъти спрямо март 2020 г. и с над четири пъти в сравнение с април 2019 г., показват данните на Агенцията по заетостта. Най-висока е била безработицата във Видин, където е стигнала 16,4%, а най-ниска в София – 4%. В 15 области пък безработицата е била над 10% - Благоевград, Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Разлог, Силистра, Сливен, Смолян, Търговище и Шумен.

В края на извънредното положение на 13 май ръстът на регистрираните безработни е със 111 705 души повече от очакванията, ако нямаше пандемия. Така от очакваните 5,8% безработицата е стигнала ниво от 9,2% на 13 май.

Всеки втори останал без работа от 13 март до 13 май е бил между 30 и 49 г. Хората, регистрирани на борсата над 50-годишна възраст, са 17,5%, а младежите до 29 г. – 19,5%.

Половината от

безработните са

били със средно

образование,

а тези с висше – 15,5%.

Хората, които са си намерили работа по време на извънредното положение, са били 28 091. Почти половината от тях са назначени в преработващата промишленост, а в топ 5 влизат търговията, транспортът, строителството и държавното управление.

Втори транш на обезщетенията за безработица за април ще плати днес НОИ. 4,925 млн. лв. ще бъдат платени на 10 817 души. На 15 май пари получиха други 124 011 безработни. Така общо за

април НОИ е

платил 60,85

млн. лв. за

обезщетения на

68 хил. души

Месец по-рано право на обезщетение за безработица са имали пет пъти по-малко хора - 16 908.

Безработицата вече се връща към нивата преди коронакризата, твърди министър Сачева. Средно на ден вече се регистрират по 1300 души, при положение че през април е имало дни и с над 8000.