Тамбуев син внесе в парламента петиция с подписи на 150 издатели за по-нисък ДДС за печата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8635713 www.24chasa.bg
СТЕФАН ТАМБУЕВ

Смятаме, че това ще е естествено допълнение към закона за данъка добавена стойност, тъй като периодичният печат е също толкова продукт на духа, както и книгите, се казва в нея

Издателят Стефан Тамбуев внесе в четвъртък в Народното събрание писмо с петиция за по-нисък ДДС на вестници и списания вчера.

То е адресирано до председателя на парламента Цвета Караянчева, до шефа на правната комисия Анна Александрова и да Менда Стоянова - председател на бюджетната комисията, както и до Вежди Рашидов, който оглавява комисията по култура и медии.

Петицията, подписана от над 150 издатели, е подкрепена и от акад. Антон Дончев, проф. Боян Биолчев, Здравка Ефтимова, председател на ПЕН-центъра у нас, председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, проф. Любомир Стойков.

Издатели и общественици посочват в своето писмо, че в кризата, причинена от COVID-19, и последвалите мерки за ограничаване на заразата решаваща бе ролята на актуалната и достоверна информация, разпространявана от традиционните печатни медии.

И че в периода на възстановяване е изключително важна ролята на периодичния печат. Защото там е територията за дебат и за интелигентни идеи и решения и за политики за бъдещето.

"Нашето искане е периодичният печат (вестници и списания) да бъде включен в чл. 66 ал. 2 от измененията на закона за ДДС, приет на първо четене от 44-ото НС на РБ на 22.05.2020 г. Считаме, че това ще е естествено допълнение към закона за ДДС, тъй като периодичният печат на практика е също толкова продукт на духа, както и книгите", пише в петицията, подписана и от "24 часа".

Обръщаме се към вас с молба нашето предложение да бъде внесено за разглеждане в съотвените комисии при обсъждането на споменатите промени в закона за ДДС между първото и второто четене”, се казва в писмото.

В него е поместен и линкът на петицията за намаляване на ДДС на печатните издания, чийто инициатор е Тамбуев.

“Ще обсъдим всяко едно предложение, което е достатъчно добре мотивирано, ще направим съответно преценка”, каза за “24 часа” депуатът от ГЕРБ Красимир Ципов, един от вносителите на одобрения на първо четене законопроект. Според него е нужно да се пресметне с каква сума подобна такава промяна би намалила приходите за държавния бюджет. “Добре е да видим и конкретни анализи какви са били средствата, които в момента се заплащат, какво би струвало ако бъде намален ДДС. Ако е възможно да се намери съответният баланс, би могло да се подкрепи и едно подобно предложение въпреки че има принципна позиция на Министерството на финансите да не се променя данъчната ставка”, обясни още Ципов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи