28 тона нацистко злато скрито под замък в Полша

https://www.24chasa.bg/novini/article/8635887 www.24chasa.bg

28 тона нацистко злато за над 1 млрд. долара може би е скрито под дворец в Полша. Това сочи информация, открита в дневник на войник от SS, съобщи в. “Дейли мейл”.

Смята се, че скривалището, в което трябва да има златни кюлчета, бижута и монети, се намира на 60 метра под земята на дъното на разрушен шахтен кладенец в основата на замъка Хохберг, близо до Вроцлав.

Изследователи от полско-германската фондация “Силезийски мост”, които твърдят, че са придобили дневника от масонска ложа, разказват, че приказното съкровище е било погребано там в последните дни на Втората световна война заедно с труповете на няколко свидетели.

Твърди се, че в съкровището има и депозити от Райхсбанк в тогавашния германски град Бреслау, както и ценности от заможни семейства, които ги предават на нацистите в района, за да не попаднат в ръцете на Червената армия, напредваща през 1945 г.

Върху 75-годишната страница от дневника войникът се идентифицира с номерата 453 и 291. Смята се, че той е Егон Олханхауер - връзка между офицерите есесовци, укриващи съкровището, и богатите членове на SS и семействата им, притежаващи ценности.

"Много благодаря на господин Грундман. Срещнахме се в двореца на семейство Хохберг. Той и хората му вече бяха подготвили дълбок кладенец в подземията. На дъното му бяха поставени съкровища, монети и кюлчета. Те бяха повредени - имаха следи от стрелба. След като приключихме, стената бе взривена и дупката бе запълнена. Господин Грундман е добър организатор. След като доставиха 28-те тона, копачите бяха отпратени, дано Бог бди над тях", пише в дневника Олханхауер.
Гюнтер Грундман е човекът, който се грижи за богатството на нацистите в Долна Силезия преди и след войната.
От фондация „Силезийски мост“ смятат, че съкровището в двореца Хохберг е едно от 11-те на нацистите, които са скрити в Южна Полша, части на Чехия и Източна Германия. В едно от скривалищата пък се намират 47 произведения на изкуството, за които се смята, че са били откраднати от колекции във Франция, включително картини на Ботичели, Рубенс, Сезан, Караваджо, Моне, Дюрер, Рафаел и Рембранд.

В дневника се твърди, че Хитлер е поръчал 260 камиона, натоварени с ценности, да бъдат скрити в полския регион Силезия, когато събитията във Втората световна война се обръщат срещу него.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на