Възходът на Живков - от ляв кмет на Правец през управител на София-област до зам.-министър на ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/8635995 www.24chasa.bg
Това е част от уникалната вила на Красимир Живков в Правец, която е в махала Живковска.

От кмет на Правец през губернатор на София през 2014 г. Красимир Живков се издига до поста заместник-министър на околната среда и водите.

През 2003 г. Живков става кмет на Правец от квотата на БСП, а 3 г. по-късно е преизбран от името на Инициативен комитет. Той обаче не е единственият виден представител на града в семейството си - баба му е първа братовчедка на Тодор Живков, а баща му е отговарял за горското стопанство.

През 2009 г. премиерът Бойко Борисов го назначава за областен управител на София - област. Още докато изпълнява този пост, Живков е свързан с екологията - от 2010 до 2013 г. е бил член на Комитета за наблюдение на Оперативна програма “Околна среда”. Председател е на Асоциацията за ВиК на територията на София, работил е и за създаването на Регионално сдружение за управление на отпадъците на територията на Ботевград, Етрополе и Правец. Съдейства за изграждане на екопътеки в Средногорието.

Като областен управител Живков е бил инициатор на проект за единодействие между гражданското общество и изпълнителната власт за “Зелени региони”. През 2012 г. организира специална конференция на тема “Действия при кризи - роля и отговорност на държавната и местната власт” под патронажа на Кристалина Георгиева.

Докато е областен управител, Живков успява да си построи палат край Правец - във вилата му има фонтани, издига се и собствена часовникова кула, висока над 10 метра, с три часовника, внос от Италия. Медният купол е строен от сръбски майстори. Според декларацията за имущество и доходи, която подава през 2013 г., Живков притежава 10 имота в Ботевград, Правец и Поморие, всички придобити, докато е заемал публични постове. Същата година доклад на Сметната палата сочи, че управата на София-област е въвела практика за заобикаляне на Закона за обществени поръчки.

За свой заместник в Министерството на околната среда и водите го кани тогавашната министърка Ивелина Василева. По думите на Живков те са работили заедно по много проекти, докато тя е зам.-министър в първия кабинет на Борисов.

“Тогава като областен управител на Софийска област имахме най-много спечелени проекти по Оперативна програма “Околна среда”. На второ място в мотивите ѝ бе, че аз идвам с богат опит от изпълнителната власт - като кмет и областен управител”, казва тогава Живков пред местния сайт botevgrad.com.

Ресорите, за които отговаря в министерството, са Дирекция “Национална служба за защита на природата”, Регионалните инспекции по опазване на околната среда и водите, Дирекция “Управление на водите” и Дирекция “Национални паркове". Както самият Живков уточни по време на отвеждането му от специализираната прокуратура в четвъртък, от два месеца в правомощията му влизат и отпадъците, които са и причината за задържането му.

Живков завършва история в Москва. След това е работил в Младежкия дом в Правец. Бил е директор на училище “Васил Левски” в най-малкия университетски град у нас. Специализирал е държавни и общински финанси в Икономическия университет в Свищов.

Има четири дъщери, най-малката от които е родена през 2010 г. Запален е по футбола и признава, че е фен на ЦСКА. Обича всичко да е в червено като екипите на любимия му отбор. Другите му любими занимания са баскетбол и футбол, като редовно рита с приятели в свободното си време.