Бобокови тръгват с магазин на село, за да станат първи в масла и акумулатори

https://www.24chasa.bg/novini/article/8636000 www.24chasa.bg
“Приста ойл” в момента е водещо предприятие за производство на масла в България.

През 2016 г. двамата братя решиха да правят бизнес сами - взеха 50 млн. евро кредит и с парите си върнаха контрола над “Приста ойл груп

Два са основните бизнеса на братята Пламен и Атанас Бобокови - производство на акумулатори в “Монбат” и масла под марката “Приста”. Според различни класации - най-вече медийни и неофициални, те са най-богатите русенци и влизат в топ 10 на най-заможните българи. Не без основание - предприятията им имат годишни приходи в рамките на 300-400 млн. лева години наред.

Но преди да стигнат до големия бизнес,

историята им

започва като

разказ по учебник

за съвременния

капитализъм

- с магазин в родното им село Пиргово. Започнали с търговия с дрехи, а после се насочили към сделки и с горива. Дали за бизнес възхода принос има и известният в Пиргово комунистически род Бобокови, не е ясно. А братята винаги са се дистанцирали от тази кръвна връзка.

През 1993 г. основават “Приста ойл” в Русе. Компанията сега е най-големият производител и доставчик на смазочни масла в България. Този бизнес излиза и извън страната с придобиването на заводи в Турция и Узбекистан. Към групата е и заводът “Верила лубрикантс” до София. През 2016 г. е открита и рециклираща мощност в Узбекистан през смесено дружество. Бобокови притежават и малка рафинерия за преработка на масла в Украйна.

През 1999 г.

братята

приватизират

завода за

акумулатори

в Монтана

Под името “Монбат” го превръщат в една от водещите по пазарна капитализация на борсата фирма. На моменти стойността на компанията стига до над 220 млн. лева, а сега борсовата оценка е за 155,22 млн. лева.

През 2007 г. компанията придобива и завода за акумулаторни батерии в Добрич. Групата работи в две основни направления - производство и продажба на стартерни и стационарни акумулатори и производство и рециклиране на олово - основна суровина за тях. “Монбат” притежава три завода за рециклиране на олово - в Монтана, Румъния и Сърбия. Групата държи 51% от акциите на завод за производство на светодиоди край София.

Бизнесът на Бобокови през годините се разраства, което става с помощта на чужди инвеститори. През 2000 г. американският гигант за моторни масла Texaco купува 25% от “Приста ойл”. 6 години по-късно в компанията влиза инвестиционният фонд Gramercy.

Следва нов период от 6 г., за да дойде ред на инвеститори като инвестиционното дружество на ADM Capital и Европейската банка за възстановяване и развитие. През 2012 г. те стават акционери с 30% участие в “Приста ойл груп”. Така придобиват индиректно дялове и в бизнеса с акумулатори и масла. Двата нови акционера влизат с инвестиция от 48 млн. евро за рефинансиране на кредита на дружеството към Gramercy и 12 млн. евро дългосрочна кредитна линия.

През 2013 г. срещу ново финансиране ADM Capital и ЕБВР придобиват допълнително пряко участие от 20,8% в “Монбат”. Предоставят и средства, с които се правят важни придобивания за разрастване на масления бизнес. В пакетна сделка през 2013 г. бяха закупени дяловете на “Шеврон” в дружества в Чехия и Румъния, включително производствени и дистрибуторски права за продуктите на Texaco в 14 държави от Централна и Източна Европа, Украйна, Турция и Централна Азия, както и права за лицензионно производство. През 2011 г. “Приста ойл груп” придобива и узбекистанската Uz-Texaco.

През 2014 г. се открива обновеният завод за пластични смазки “Верила лубрикантс”, в който са инвестирани 1,5 млн. евро, за да се удвои производството. През същата година дъщерното дружество “Приста рисайклинг” откри завод за преработка на използвани масла в Узбекистан. Инвестицията там е за 19 млн. долара.

През 2016 г. Бобокови се еманципираха и

решиха да правят

бизнес сами

За целта си върнаха контрола върху “Приста ойл груп”, като взеха кредит от 50 млн. евро от УниКредит Булбанк. С парите братята изкупиха дела на ADM Capital и ЕБВР, които запазиха само 20% пряко участие в “Монбат”.

“Това е добра сделка за всички страни. Благодарение на нашите партньори успяхме да стабилизираме компанията и да преодолеем много предизвикателства. С тази сделка периодът на преодоляване на трудностите и кризата отмина. Оттук предстои ускорено развитие”, коментира тогава Пламен Бобоков, председател на борда на директорите на “Приста ойл”.

Групата обаче се разделя с пристанищен терминал за базови масла в Украйна, както и с мажоритарния дял в унгарското предприятие “Богдани Петрол”, произвеждащо емулсии и вазелини. А като основни пазари за маслата се очертават България, Румъния и Узбекистан.

При бизнеса с акумулатори “Монбат” работи основно за износ - за експорт отива близо 90% от продукцията. Основно продава в Западна и Централна Европа и на Балканите.

Бобокови имат славата и на запалени колекционери. Сбирката им от предмети на изкуството се оценява на 80 млн. евро.

През 2005 г. е основана фондация “Братя Бобокови”, чиято цел е

да създаде

нумизматичен

музей в Русе

в бившата музикална гимназия на града - сграда, паметник на културата, която фондацията закупува през 2007 г. Две години по късно управителят на фондацията д-р Димитър Драганов е обвинен в иманярство - за пране на антични производения на изкуството. Музеят така и не се превръща в реалност. Фондацията е организирала над 38 мобилни археологически и нумизматични изложби в най-големите музеи на България и три града извън страната.

Братята даряват средства за изграждането на черкви и манастири, доскоро издържаха и русенския футболен клуб “Дунав”. Влагат по 1 млн. евро годишно в “Приста Ойл Рали Тийм”.

През 2015 г. премиерът Борисов заедно с няколко министри прерязва лентата на многофункционална спортна зала в Русе. За нея Пламен и Атанас Бобокови са инвестирали 30 млн. лв. Пламен Бобоков е почетен консул на Украйна в България и почетен гражданин на Русе.