5 имена посочили на Лечева от МВР за поръчители срещу съпруга й Манол, Божков бил едното

https://www.24chasa.bg/novini/article/8636009 www.24chasa.bg
Манол Велев

Документи, открити при обиските в края на януари в офисите на Васил Божков, го уличават като подбудител на убийства. Това бе намекнато тогава от главния прокурор Иван Гешев. Той не назова нито имена, нито брой на убийства.

На 27 май обаче прокуратурата излезе със съобщение за нови 7 обвинения срещу бизнесмена. Сред тях са подбудителства на убийства на 4-ма души, посочени само с инициали.

И докато Б. С. и А. П. са мистерия за медиите, макар да има спекулации, че вторият е Алексей Петров, почти всички предполагат, че М. В. и Й. Д. са Манол Велев и Йордан Динов. Въпреки че няма официално потвърждение от прокуратурата за връзка на Божков с двете зловещи покушения, припомняме историите им.

Освен за 4-те поръчки за убийства укриващият се в Дубай бизнесмен е обвинен, че е организирал престъпна група за убийства и рекет, както и за недовършен опит за изнасилване. Предишните му обвинения са 11. Те са свързани с неплащане на такси от хазарт, ръководство на престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба, търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред.

5 имена, сред тях това на Васил Божков, са били дадени на Весела Лечева като възможен поръчител на стрелбата срещу мъжа ѝ Манол Велев.

Той все още е жив, но е в будна кома. По него бе стреляно на 11 юли 2007 г. около 11 ч на входа на офиса му, находящ се на ул. “Мизия” №3 в София. Причаква го неизвестен млад мъж, който е записан от охранителните камери. Среден на ръст, носи тъмна шапка с козирка и зелени дрехи. Самата стрелба е между входа и втория етаж на кооперацията. Куршумът е един, 9 мм, идва от пистолет “Макаров” и попада в главата на бизнесмена.

По същото време от близкия булевард “Цариградско шосе” се чуват празнични салюти в чест на пристигащия в България хърватски президент Стипе Месич.

Вероятно затова Нено, шофьорът на Велев, не чува нищо. Всичко е станало за по-малко от минута.

Дядо, живеещ в кооперацията, вижда падналия на пода Велев, и отива при Нено.

“Момче, убиха ти шефа!”, казва възрастният мъж. “Помощ, помощ!”, крещи шофьорът, а двама мъже от съседен офис му помагат да качи Велев в мерцедеса. Единият се превръща в медиен герой с разказа си как простреляният в главата бизнесмен протегнал ръка за ключовете и телефона си.

Наглото похищение няма преки свидетели. Описанието на стрелеца е дадено от жена, която бутала бебешка количка по улицата и видяла убиеца да тича. Тя обаче бързо отказва да свидетелства от страх.

Бизнесменът е откаран в “Пирогов” с личния си мерцедес. След дълга интервенция лекарите успяват да извадят куршума от главата му. Почти 13 години по-късно обаче Манол Велев все още е в будна кома. Неотлъчно до него стоят 2 медицински сестри. През 2007 г. известен български професор охлажда надеждата на приятели на бизнесмена, обяснявайки, че той ще живее, но ще извършва действия, присъщи на 6-месечно бебе. Усмихва се, реагира с очи, но нищо повече.

Съпругата му Весела Лечева е пригодила специална стая в дома им, където е събрана цялата необходима медицинска апаратура. Тя никога не си позволява да коментира състоянието на Манол Велев.

Според различни версии още в същия ден съпругата му допуска, че Васил Божков е в основата на атентата заради няколкото му казина в София, известни като верига “Сезам”. Манол Велев е агресивен, напорист, използва добре политическите си контакти и пречи на хазартния бизнес на Божков.

Дори има слух, че след показанията самият Божков се обадил на Лечева и ѝ предложил психиатрична помощ.

Самата тя говори за стрелбата и показанията си в интервю за в. “Галерия” през 2009 г. “Първият въпрос, който ми зададоха, когато отидох в МВР, където се беше събрала цяла група от всички отдели, беше: “Вярно ли е, че вашия съпруг Манол Велев се е държал лошо с негови подчинени и ги е обиждал?” Очевидно искаха да ми внушат, че някой, който е обиден или уволнен, ще натисне спусъка…”, разказва тя. Споменава, че ѝ посочили 5 имена като вероятни поръчители. Едното е именно Васил Божков.

Докато МВР разследваше, Лечева се сблъсква с абсурден казуз в съда. Месеци наред градската съдийка от София Божана Желязкова настоява изпадналият в кома бизнесмен да се яви в Съдебната палата, за да докаже, че доброволно се отказва от свои граждански права и лични свободи в полза на дееспособната си съпруга. В крайна сметка казусът бе решен.

Разследването бе спряно през 2010 г. заради липса на доказателства. За това време бяха проверявани различни версии. Една от тях бе именно хазартният бизнес на Велев. Тя не даде резултат.

Седмици след покушението на ул. “Мизия” бившата зам.-шефка на тотото Нели Димитрова обяви, че Манол Велев се е опитвал да контролира паричните потоци на тотото, възлизащи на 95-100 млн. лв. годишно. По сигналите на Димитрова бе образувана прокурорска проверка, която не доказа твърденията ѝ. Бе проверяван и личен мотив, но безрезултатно.

Следа от физическия убиец липсва до ден днешен. Версия, за която “24 часа” разказа, свързва стрелеца с този, гръмнал несебърския хотелиер и шеф на общинския съвет Димитър Янков 2 месеца по-рано. Профилът на двамата бил идентичен. Той съвпадал и като физика, и като начин на извършване на престъплението. Имало данни, че и убиецът на Димитър Янков, и стрелецът по Манол Велев е много млад мъж с болезнено слабо телосложение. Свидетели, станали очевидци на разстрела на Димитър Янков в Бургас на 9 май 2007 г., са единодушни, че извършителят бил толкова слаб, че дрехите му стояли “като на закачалка”. Подобен е силуетът на запечатания от камерите млад мъж с шапка на главата (както е описан и убиецът на Янков).

След атентата срещу Велев мършавият стрелец сякаш се изпарява. Подобен профил не се появява в следващи поръчкови убийства.

Криминалисти, разследвали убийството на Янков, не изключват вероятността килърът да е чужденец, напуснал страната след поръчката срещу Манол Велев. Или пък отдавна да е ликвидиран от хората, които са го наели